Çin'den ABD'ye karşı İran'a destek!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD'nin uluslararası alanda izlediği tek taraflı politikaları eleştirdi. Çin Devlet Başkanı Şi, İran ile bölgesel ve uluslararası alanda iş birliğini sürdüreceklerini belirtti.

DÜNYA 14.06.2019, 16:14 14.06.2019, 16:21
Çin'den ABD'ye karşı İran'a destek!

İran Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılmak için Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e giderek Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştü. 

Ruhani, görüşmede Çin ile ilişkilerin İran için 'stratejik' olduğunu belirterek, "ABD hükümeti, Asya kıtasında ve dünyada tahakküm kurabilmek hedefiyle İran, Çin ve diğer ülkelere yönelik baskılar uyguluyor. ABD'nin tek taraflı politikalarına karşı İran ve Çin'in kararlı duruşu hem Asya hem dünya için önemlidir." diye konuştu. 

"Enerji alanında iş birliğini sürdürmek istiyoruz"

İran'ın Çin tarafından sürdürülen "Kuşak ve Yol" projesine de değinen Ruhani, bu projede önemli rol oynamaya hazır olduklarını ifade etti. 

Ruhani, Tahran'ın Pekin'le enerji alanındaki iş birliğini sürdürmek ve altyapı projelerinde birlikte çalışmak istediğini de vurguladı. Çin'in İran'ın güneydeki bölgelerine ve limanlarına yatırımlarını memnuniyetle karşıladıklarını da kaydetti. 

"İran ile stratejik ilişkileri sürdüreceğiz"

Çin Devlet Başkanı Şi ise İran ile stratejik ilişkileri sürdüreceklerini vurgulayarak, "ABD'nin nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesi bölgedeki gerginliğin temel faktörüdür." değerlendirmesinde bulundu. 

İran ile bölgesel ve uluslararası alanda iş birliğini sürdüreceklerini belirten Çin Devlet Başkanı Şi, terörle ve organize suçlarla mücadele alanındaki iş birliğini de artıracaklarını ifade etti. 

Şi, İran'ın Kuşak ve Yol projesine desteğinden memnuniyet duyduğunu da söyledi. 

 

Yorumlar (0)