Çin'den ABD'ye kaçakçılık suçlaması

ABD'nin Suriye'de bulunan 54 adet petrol yüklü tankeri, Kuzey Irak'taki üslerine transfer etmesi hakkındaki iddialarla ilgili konuşan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, sert ifadeler kullandı. ABD'nin açıkça tahıl ve petrol kaçakçılığı yaptığını kaydeden Çinli sözcü, "Kendi çıkarlarına hizmet ettiği sürece kuralları esnetiyorlar. Uluslararası toplum, buna seyirci kalmamalı." dedi.

DÜNYA 02.12.2022, 19:57 05.12.2022, 09:20 Hakan Öksüz
Çin'den ABD'ye kaçakçılık suçlaması

Başkent Pekin'de basın toplantısı düzenleyen Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, bölgesel ve küresel gündemin sıcak başlıklarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Suriye'nin kuzeyinde bulunan 54 adet petrol yüklü tankerin ABD ordusu tarafından Kuzey Irak'ta yer alan üslere transfer edildiği iddialarına ilişkin konuşan Licien, ABD'yi kaçakçılıkla suçladı.

"Tahıl ve petrol kaçırıyorlar"

ABD'nin kaçakçılık faaliyetlerinden dolayı 2011'den bu yana Suriye'de en az 100 milyar dolarlık maddi kaybın gerçekleştiğini kaydeden Cao Licien, "Bu veriler, Suriye rejimi tarafından toplandı. Suriye'de asker bulundurarak yasa dışı bir eyleme imza atan ABD, öte yandan tahıl ve petrol kaçırıyor. Bunlar yasa dışı faaliyetlerdir." dedi.

"Kış aylarında Suriye'yi ısınma sorunu bekliyor"

ABD ordusunun bölgedeki kaynakları kendi çıkarları için kullanması nedeniyle milyonlarca Suriyelinin kış aylarında ciddi bir sorunla karşı karşıya kalacağının altını çizen Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, "Kış aylarında Suriye'yi ısınma sorunu bekliyor. ABD, faaliyetleriyle bu sorunu derinleştiriyor. Uluslararası toplum, buna seyirci kalmamalı." değerlendirmesinde bulundu.

"Kendi çıkarlarına hizmet ettiği sürece kuralları esnetiyorlar"

ABD'nin sürekli olarak kendilerini "uluslararası hukuku ihlal etmek" ile suçladığını hatırlatan Çinli sözcü, "Kurallardan söz ediyorlar ama kendilerinin uyduğu yok. Kendi çıkarlarına hizmet ettiği sürece kuralları kolaylıkla esnetiyorlar ya da tümden görmezden geliyorlar. Fransa'nın eski Washington Büyükelçisi Gerard Araud, bu durumu çok güzel özetlemişti. ABD, uluslararası hukuka aykırı olsa bile kendi hegemonyasını sürdürmek için her şeyi yapabiliyor." dedi.

Yorumlar (0)