Çin'den ABD'ye "İran" çağrısı!

Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınının Çin ve İtalya'dan sonra en çok can aldığı üçüncü ülke olan İran'ın Amerika Birleşik Devletleri yaptırımları yüzünden salgınla baş edemediğine dair feryadına dünya sağır kalırken, Çin yüksek perdeden İran'ın sıkıtısını dillendirdi.

DÜNYA 17.03.2020, 09:15
Çin'den ABD'ye "İran" çağrısı!

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Şuang, "Çin, İran ekonomisi ve halkının daha fazla zarar görmesinden kaçınmak için müdahil ülkelerden İran'a yönelik ilgili yaptırımları derhal kaldırmasını talep ediyor" ifadelerini kullandı.

"İran'da yeni tip koronavirüsle mücadelenin kritik bir aşamaya girdiği dönemde yaptırımları yürürlükte tutmanın insanlıkdışı olacağı" vurgusu yapan, yaptırımların BM (Birleşmiş Milletler) ve diğer kuruluşların İran'a yardım sağlamasını da sekteye uğrattığını söyleyen Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Şuang sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"İran tarafının kendi becerilerini ve ihtiyaçlarını temel alarak Pekin, Tahran'a yardım sağlamayı sürdürecek, uluslararası topluma da halk sağlığı güvenliğini bölgesel ve küresel düzeyde garantiye almak için İran'la işbirliği yapma çağrısında bulunuyoruz."

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Şuang, Çin'in İran'a insani-tıbbi yardım uzmanları ve malzemeleri gönderdiği de vurguladı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, cumartesi dünya liderlerine gönderdiği mektupta, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın başlattığı yaptırımlarım iki yıldan kısa sürede ulusal ekonomiye 200 milyar dolar zarar verdiğini belirterek koronavirüs felaketi karşısında küresel topluluğun birlik beraberlik içinde davranmasını, mücadele için küresel çabaları engelleyecek her türlü politikanın terk edilmesini istemişti.

İthal koronavirüs vakaları

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarının küresel çaptaki sayısının salgının çıkış yeri olan Çin'deki vakaların sayısını geçtiği dönemde, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Şuang, artık asıl riski yurtdışından ülkeye giriş yapan seyyahlardan kaynaklanan ithal koronavirüs vakalarının oluşturduğunu kaydetti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Şuang, yurtdışından Çin'e giriş yapan yabancılara da Çin vatandaşlarına da aynı sağlık denetimleri ve karantina önlemlerinin uygulandığını ifade etti.

Çin devlet televizyonu CCTV, yeni 6 ithal koronavirüs vakasının saptandığını, 4'ünün İspanya, 2'sinin Britanya'dan olduğunu açıkladı.

Pekin günlük gazetesi, yurtdışından gelen korona kapmış kişileri tedaviye almak için 2003 yılında SARS hastalarını tedavi amacıyla kurulmuş bir hastanenin bugün yeniden açıldığını bildirdi.

Global Times gazetesi, Air China, China Southern Airlines, China Eastern Airlines dahil Çin merkezli havayollarının uluslararası uçuşları azaltacağına dair duyumları paylaştı.

Yorumlar (0)