Çin'den ABD'ye ilk tepki: Utanç!

ABD'nin koronavirüs pandemisi için son günlerde sıkça tazminatı gündeme getirmesine Çin ilk tepkisini gösterdi. "İnsanlık medeniyeti için bir utanç" ifadesini kullanan Çin, Covid-19'un Vuhan'daki labotuvardan çıktığı iddialarına kanıt istedi.

DÜNYA 04.05.2020, 15:17
Çin'den ABD'ye ilk tepki: Utanç!

Çin, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınının kaynağının Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentindeki bir laboratuvar olduğu yönündeki iddialarına delil göstermelerini istedi.

"Temelsiz suçlamaları reddediyoruz"

Çin Komünist Partisinin (ÇKP) resmî yayın organı Global Times'ta ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun "temelsiz suçlamalarını" açık şekilde reddeden bir başyazı yayımlandı. 

"Trump yönetimi propaganda savaşına girdi"

Yazıda, Amerikan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Vuhan şehrindeki laboratuvar konusunda blöf yaptığı vurgulandı ve Trump yönetimi, "Çin'e karşı eşi benzeri görülmemiş bir propaganda savaşına girmek" ile suçlandı.

"Delil gösterin"

Çin ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun "yeni tip koronavirüsün Vuhan'daki laboratuvardan ortaya çıktığı" tezine delil göstermesini istedi.

"İnsanlık medeniyeti için bir utanç"

Çin Komünist Partisinin (ÇKP) resmî yayın organlarından People's Daily gazetesi de "Amerika'nın koronavirüs salgını için tazminatı gündeme getirmesi insanlık medeniyeti için bir utanç" başlığıyla yayımladığı başyazıda açıkça Beyaz Saray'ı hedefine koydu.

"Tekrar tekrar sahnelenen kaba güldürü..."

Başyazıda "Amerikalı bazı siyasetçilerin Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınını, hastalığı siyasileştirmekten tazminat talep etmeye kadar siyasi bir şov haline getirdiği" vurgulanarak, "Amerika tarafından tekrar tekrar sahnelenen kaba güldürü dünya genelindeki insanları şaşırtıyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

"Washington U dönüşü yaptı"

Amerika Birleşik Devletleri'nin daha önce Çin'in salgınla mücadele çabalarını ve şeffaflığını takdir ettiği anımsatılan başyazıda "Washington U dönüşü yaptı ve bazı Amerikalı politikacılar böyle yaparak kendi gerekli sorumluluklarından kaçabileceğini düşündü." ifadeleri kullanıldı.

"Çin virüsü tanımını kullanarak..."

"Amerika Birleşik Devletleri'nin Covid-19 için 'Çin virüsü' veya 'Vuhan virüsü' isimlerini kullanarak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kurallarını ihlal ettiğinin" altı çizilen yazıda, "(Amerikalı siyasilerin) Yaptıkları uluslararası hukuk ve adaleti aşağılamaktır." yorumunda bulunuldu.

Mike Pompeo ne demişti?

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, son olarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

"Çin'in, yürüttükleri standartların altındaki laboratuvarlar ile dünyayı enfekte etme geçmişi var. Size bunun (Kovid-19) Vuhan'daki laboratuvardan çıktığına dair çok sayıda delil olduğunu söyleyebilirim."

Donald Trump ne demişti?

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump da 1 Mayıs'ta, Covid-19'un (yeni tip koronavirüs) Vuhan şehrindeki bir laboratuvardan çıktığına ilişkin delilleri gördüğünü fakat şu anda detay paylaşamayacağını bildirmişti.

Yorumlar (0)