Çin'den ABD'ye "Covid-19'u Vuhan'a sen getirdin" ithamı!

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, ABD ordusuna, "koronavirüsü Vuhan'a getirdiği" ithamında bulundu.

DÜNYA 13.03.2020, 06:42
Çin'den ABD'ye "Covid-19'u Vuhan'a sen getirdin" ithamı!

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, ABD ordusunu Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınının patlak verdiği Vuhan şehrine getirmekle itham ederek, "ABD, bize bir açıklama borçludur." ifadelerini kullandı.

Askerlerde koronavirüs tespit edildi

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, Twitter'daki hesabından, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Direktörü Robert Redfield'in görüntülerine yer verilen bir video paylaşarak, Robert Redfield'in daha önce gripten ölen bazı ABD vatandaşlarında Covid-19 (yeni tip koronavirüs) saptandığına ilişkin sözlerini aktardı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, CDC'nin (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi) bu açıklamayla yakalandığını ima ederek, "ilk hastanın ABD'de ne zaman ortaya çıktığı, salgının kaç kişiye bulaştığı ve hangi hastanelerin kullanıldığı" sorularını yöneltti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, "Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınını Vuhan şehrine getiren ABD ordusu olabilir. Şeffaf olun. Verilerinizi halka açıklayın. ABD bize bir açıklama borçlu." ifadelerini kullandı.

"Virüsün kaynağı neresi" tartışmaları

Çin'de önde gelen epidemiyologlardan Cong Nanşan, koronavirüsün ilk Çin'de ortaya çıkmasının, kaynağın Çin'de bulunduğu anlamına gelmediğini savunmuş, bu konuda soruşturma yapılarak kaynağın araştırılması gerektiğini ifade etmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD yetkililerinin Covid-19 (yeni tip koronavirüs) hakkında "Çin virüsü" veya "Vuhan virüsü" söylemlerine tepki göstererek, kaynağın Çin olmayabileceğini söylemişti.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan şehrinde 12 Aralık 2019'da ortaya çıkmış, kısa sürede diğer şehir, eyalet ve yurt dışına yayılmıştı.

Dünya genelinde birçok ülkede hızla artan Covid-19 kaynaklı ölüm ve vaka sayısı sebebiyle DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü-WHO), Covid-19'un (yeni tip koronavirüs) "pandemi" (küresel salgın) olarak nitelendirilebileceğini değerlendirdiklerini duyurmuştu.

NHC'den (Çin Ulusal Sağlık Komisyonu) gün içinde yapılan yazılı açıklamada, yeni tip koronavirüsten yaşamını yitirenlerin sayısının 3172'ye yükseldiği, tespit edilen Covid-19 vakasının 80 bini aştığı belirtilmişti.

Yorumlar (0)