Çin'den ABD'ye ağır suçlama

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vınbin, ABD ordusunun Suriye'den tahıl ve petrol kaçırdığını öne sürerek, "ABD'nin Suriye'yi yağmalamasının rezilliği ve aleniliği karşısında dehşete kapılıyoruz." dedi.

DÜNYA 17.01.2023, 21:26
Çin'den ABD'ye ağır suçlama

Vang Vınbin, başkent Pekin'de gerçekleştirdiği basın toplantısında, ABD birliklerinin 14 Ocak 2023'te Suriye'nin Haseke kentinden petrol yüklü 53 tankeri Irak'ta yer alan üslerine naklettiği iddiasıyla ilgili yorumda bulundu.

Esad rejiminin resmi verilerinin geçtiğimiz senenin ilk yarısında ülkede çıkarılan petrolün yüzde 80'ini aşkın kısmının ABD ordusu tarafından Suriye dışına kaçırıldığını ortaya koyduğunu söyleyen Vang, "Bu haydutluk ülkedeki insani krizi ve enerji krizini daha da derinleştiriyor. Suriyelilerin yaşam hakkı ABD tarafından alenen çiğneniyor. Suriyeliler az miktarda gıda ve petrolle kış mevsimini geçirmeye çabalayacak." sözlerini sarf etti.



"Ülkeleri felakete ve kaosa sürüklüyorlar"

Vang, ABD ordusunun ocak ayının başında da ülkeden 60 kamyon ve tanker dolusu tahıl ve petrol kaçırdığını iddia ederek, "Bahse konu askeri yardım olunca milyarlarca dolar temin etme 'cömertliğini' ortaya koyan ABD'nin, ülkenin kaynaklarını çalarken gösterdiği açgözlülük gerçekten çok çarpıcı." dedi.

Biden yönetimine uluslararası hukuka riayet etme ve hırsızlıkların hesabını verme çağrısı yapan Vang, "ABD, verirken de alırken de ülkeleri felakete ve kaosa sürüklüyor, sonra da kendi menfaatleri ve hegemonyası için bunun meyvelerini tek tek topluyor. İşte ABD'nin sürekli olarak öne sürdüğü 'kurallara dayalı düzen' bu." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)