Çin'deki Türk vatandaşı anlattı: Maske sıkıntısı büyük!

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılan koronavirüs salgını nedeniyle maskeye olan talepte artış görüldü. Ülkenin Şian kentinde yaşayan Türk öğretmen Burak Teoman, "Şu an eczanelerde maske sıkıntısı çok büyük. N95 denilen maskeyi temin edemedim. En iyi maske bu. Olan maskemi de sirke ile dezenfekte edebiliyorum." ifadelerini kullandı.

DÜNYA 04.02.2020, 10:07 04.02.2020, 10:12
Çin'deki Türk vatandaşı anlattı: Maske sıkıntısı büyük!

Koronavirüs salgını, tüm dünyayı alarm durumuna geçirdi.

Çin genelinde etkili olan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınında ölü sayısı 425’e yükselirken, 2 bin 788’inin durumu ciddi olmak üzere enfekte kişi sayısı 20 bin 438’e ulaştı. Yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) taşıdığı şüpheli olanların sayısı 23 bin 214’e, müşahede altına alınanların sayısı ise 171 bin 329’a yükseldi. 

Çin'in Şian kentinde yaşayan Türk öğretmen Burak Teoman, CNN Türk canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. 

Koronavirüs salgınının yarattığı panik ortamının gün geçtikçe yetkililerin tavsiyeleri ile azaltılmaya çalışıldığını kaydeden Teoman, "Sosyal yaşam şu an sıfıra inmiş durumda diyebiliriz. Hem bahar tatilinin hem de virüs olayının aynı anda vuku bulması sosyal yaşantıyı vurdu." dedi.

"Eğitim ve öğretim kurumları hizmetlerini durdurdu"

Teoman, fabrikaların üretimlerini durdurduğunu belirterek, "Özel ve devlet eğitim ve öğretim kurumları hizmetlerini tamamen durdurdu. Ben öğretmenlik yapıyorum. Bazı eğitim kurumları uzaktan eğitim sistemiyle derslerine devam etmeye çalışıyor. Ancak virüs sosyal ve iş hayatını derinden etkiledi." diye konuştu. 

"İnsanların yüzde 100'ü maske ile dışarı çıkıyor"

Yetkililerin vatandaşlara evlerden dışarı çıkılmamasına yönelik uyarıda bulunduğunu aktaran Teoman, "Kalabalık ortamlarda virüsün yayılması daha kolay gerçekleşebiliyor. Ayrıca zaruri ihtiyaçlarımızı karşılamak için dışarı çıktığımızda ise kesinlikle maskelerimizi takıp öyle çıkmamız gerekiyor. Maskesiz dışarı çıkılmaması defalarca tekrarlandı. Zaten insanların yüzde 100'ü maske ile dışarı çıkıyor. Hatta bazı insanların çifte maske taktıklarını görebiliyorsunuz. Alınan tedbirler bunlar." ifadelerini kullandı.

"Her yerde anti bakteriyel sıvılar kullanılıyor"

Teoman, hijyene çok önem verildiğine dikkat çekerek, "Gittiğiniz her yerde anti bakteriyel sıvılar ve jeller kullanılıyor. İnsanları bu şekilde dezenfekte ediyor kendilerini. Eğer dışarı çıktıysanız eve gelince en az 30 saniye el ve yüzünüzü yıkamanız gerekiyor. Biz de bu tavsiyelere uyuyoruz. Çok dışarı çıkmamaya çalışıyorum." açıklamasını yaptı.

"N95 denilen maskeyi temin edemedim"

Çin'de maske sıkıntısı yaşandığını vurgulayan Teoman, "Şu an eczanelerde maske sıkıntısı çok büyük. Türkiye de tahliye operasyonu gerçekleştirildi. Çin'e yardım da edildi. Diğer ülkelerden de takviyeler geliyor. N95 denilen maskeyi temin edemedim. En iyi maske bu. Olan maskemi de sirke ile dezenfekte edebiliyorum." dedi.

Yorumlar (0)