Çin'de vahşi hayvan yiyenlere para cezası verilecek

Çin'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle vahşi hayvan ticaretinin yasaklanması sonrasında bu pazarların yoğun olduğu Guangdong eyaleti, yasağa uymayıp vahşi hayvan tüketmeye devam edenlere para cezası getiren düzenlemeyi onayladı.

DÜNYA 01.04.2020, 16:26
Çin'de vahşi hayvan yiyenlere para cezası verilecek

Çin'in Ankara Büyükelçiliği tarafından Twitter üzerinden yapılan açıklamada, Guangdong eyaletinin Çin merkezi yasama organının; yaban hayatı ticaretini yasaklamak, vahşi hayvanların avlanmasını ve tüketimini durdurmak üzere aldığı karara ek yeni bir düzenleme yayımladığı duyuruldu.

Düzenlemenin 1 Mayıs'ta yürürlüğe gireceği belirtilen açıklamada, vahşi hayvan tükettiği tespit edilenlerin hayvan veya hayvansal ürünlerin piyasa değerinin azami 20 katına kadar para cezasına çarptırılabileceği kaydedildi.

Evcilleştirmek de yasak

Öte yandan, söz konusu düzenlemenin evcil hayvanlara ilişkin de kısıtlamalar içerdiği, bazı kuş ve sürüngen türleriyle, halk sağlığı için risk oluşturan veya ekolojik denge açısından tehlike arz eden hayvanların evcilleştirilmesini yasakladığı ifade edildi.

Açıklamada, söz konusu karara yönelik; şubatta Çin’in merkezî yasama organı tarafından alınan ve ülke genelini kapsayan kararı pekiştirir nitelikte olduğu vurgusu yapıldı.

Guangdong eyaleti, vahşi hayvan pazarlarının yaygın olduğu bir eyalet olarak biliniyor.

İlk kez bir pazarda görülmüştü

Dünya çapında salgına yol açan Covid-19, ilk kez Çin'in Hubei eyaletinin Wuhan kentinde bu türden hayvanların ve hayvansal ürünlerin de satıldığı gıda pazarını ziyaret edenlerde görülmüştü.

Yarasalarda bulunan bir betakoronavirüsün mutasyona uğramış hali olan virüsün, yarasalardan pangolin veya yılan gibi bir sürüngen aracılığıyla insanlara bulaştığı düşünülüyor.

Yorumlar (0)