Çin'de "sıfır vaka" politikasına tepkiler büyüyor

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne bağlı Urumçi kentindeki bir apartmanda çıkan yangın, 10 kişinin ölümüne neden oldu. Çin'de uygulanan "sıfır vaka" politikasının bu felakete yol açtığını düşünen çok sayıda gösterici, Şangay'da sokaklara akın etti. Hükümetin politikalarını eleştiren kalabalık, polisin biber gazlı müdahalesiyle dağıtıldı. Çin kamuoyu, yangının yaşandığı apartmanın karantinada olup olmadığını tartışmaya başladı.

DÜNYA 27.11.2022, 13:49 27.11.2022, 14:11 Hakan Öksüz
Çin'de "sıfır vaka" politikasına tepkiler büyüyor

Çin'de koronavirüs salgınına karşı mücadele kapsamında uygulanan "sıfır vaka" politikası, ülkede tepkilere neden oluyor. Seyahat kısıtlamaları, işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması ve sıkı Kovid-19 testi kontrolleri, vatandaşları canından bezdirdi. Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne bağlı Urumçi kentinde bulunan ve karantinada olduğu öne sürülen bir apartmanda 24 Kasım'da çıkan yangında 10 kişinin yaşamını yitirmesi, tepkileri artırdı. 

Apartmanda bulunan kişilerin karantinadan dolayı evlerden çıkamaması ve yangına müdahale için bölgeye gelen itfaiye ekiplerinin metal bariyerleri aşamaması nedeniyle facianın büyüdüğü iddia ediliyor. Binanın 15'inci katında başlayan yangının, ekiplerin müdahalesinin gecikmesi nedeniyle 17'nci kata kadar ulaştığı belirtiliyor. 

Urumçi'de 300 kişi kaldırımlarda oturdu

Karantina uygulamaları nedeniyle 10 kişinin feci şekilde hayatını kaybettiğini belirten protestocular, ellerindeki bayraklarla sokaklara akın etti. Karantinaların kaldırılmasını isteyen göstericiler, dün Şanghay'da yer alan Orta Urumçi Caddesi'nde bir araya geldi. Kaldırımda mumlar yakan yaklaşık 300 gösterici, "ifade özgürlüğü" ve "sıkı karantinalar" hakkında sloganlar attı. Göstericilerin taşıdıkları boş beyaz kağıtlar dikkat çekti.

Kalabalığa biber gazıyla müdahale ettiler

Güvenlik güçleri, çağrılara kulak asmayan kalabalığa biber gazıyla müdahalede bulundu. Polise direnen bazı kişilerin gözaltına alındığı kaydedildi. Ülkenin birçok bölgesinde benzer protestolar düzenlendi. Jiangsu eyaletinde yer alan Radyo-Televizyon Yayıncılığı Fakültesinin bahçesinde toplanan öğrenciler, yangında hayatını kaybedenleri andı. 

Apartmanın karantinada olup olmadığı tartışılıyor

Çinli yetkililer, 10 kişinin yaşamını yitirdiği apartman yangınıyla ilgili iddiaların gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. Apartmanın bulunduğu alanın, "düşük riskli" salgın bölgesi olarak belirlendiğini kaydeden yetkililer, bina sakinlerinin dışarı çıkabileceğini aktardı. Veri tabanında yer alan bilgileri sosyal medyada paylaşan kullanıcılar ise söz konusu bölgenin "yüksek riskli" olarak işaretlendiğini aktardı.

Yorumlar (0)