Çin'de dev protesto

On binlerce Hong Konglu, Çin'e iade tasarısının iptali için kentteki polis merkezine yürüyüş düzenledi.

DÜNYA 21.07.2019, 19:02
Çin'de dev protesto

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde demokrasi yanlıları, Çin'e iade tasarısı ve polisin eylemcilere karşı tavrını protesto için yürüdü.

Bölgenin en büyük aktivist gruplarından Sivil İnsan Hakları Cephesince organize edilen yürüyüşe, çoğunluğu gençlerin meydana gelen on binlerce kişi katıldı. Victoria Parkı'ndan gruplar halinde yürüyüşe başlayan eylemciler, emniyet güçlerinin güvenlik gerekçesiyle merkezi hükümet binalarına kadar yürümesine izin vermemesi üzerine eylem rotasını değiştirmek zorunda kaldı. 

Yürüyüş boyunca "Çin'e iadeye hayır", "Özgür Hong Kong", "Polise bağımsız soruşturma" ve "Şimdi demokrasi" sloganları atan protestocular, dövizlerle de Hong Kong’un özerkliğine müdahale etmekle suçladığı Pekin yönetimine tepki gösterdi.

İzin verilmeyen yollardan hükümet binalarına yürümeye devam eden eylemciler, bazı yolları kesti. Maske ve gaz maskelerini takmaya başlayan göstericilerden bazıları alana ABD bayraklarıyla girdi.

Hükümet binalarının önünde bekleyen polis, binaların yakınına barikat kuran göstericilere, alanı boşaltmaları, aksi takdirde müdahale ile temizleyecekleri uyarısı yaptı.

Ara sokaklardan ana yollara çıkışları kapatan protestoculardan bazıları hükümete ve polise ait binalara yumurta ve taş attı.

Sivil İnsan Hakları Cephesi, gösteriye 430 bin kişinin katıldığını açıkladı.

Protestoya katılan Hong Konglu aktivist ve sanatçı Denise Ho, gösteri öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetin taleplerini dikkate alarak Çin'e iade yasasını iptal etmesi gerektiğini belirterek, polisin göstericilere yönelik şiddetini araştırmak için bağımsız soruşturma başlatılması çağrısını yaptı.

Aktivist gruplar, yürüyüşün ardından polis merkezi önünde toplanarak sloganlar atmayı sürdürdü. Polis güçleri, dev bariyerlerle kuşattıkları polis merkezinin etrafına, öfkeli kalabalığın merkeze girmeye çalışması ihtimaline karşı demir çubuklarla takviye yaptı. 

Zanlıların Çin'e iadesini öngören yasa tasarısı, geniş katılımlı protesto gösterilerine sebep oluyor. 

Yorumlar (0)