Çin'de Covid-19: İyileşen kişi yeniden hastalandı!

Koronavirüs salgını yüzünden hasta ve ölü sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Dünya çapındaki vaka sayısı 76 bin 726 olurken ölü sayısı 2 bin 247'ye çıktı. Uluslararası haber ajanslarının servis ettiği fotoğraflar ise durumun vahametini ortaya koyuyor.

DÜNYA 21.02.2020, 10:44 21.02.2020, 17:55
Çin'de Covid-19: İyileşen kişi yeniden hastalandı!

Çin'in Hubey eyaletinin başkenti Vuhan'da başlayan ve hızla tüm ülkeye yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını, can almaya devam ediyor. Aralık 2019'da ortaya çıkan ve alınan önlemlere rağmen yayılma hızı kesilemeyen Covid-19 salgını, 76 bin 726 kişiye bulaştı ve 2 bin 247 kişinin ölmesine sebep oldu.

Çin'de geçtiğimiz günden bugüne 114 kişi ölürken 394 yeni hasta tespit edildiği açıklandı. Bu sayı, Vuhan kentinin karantinaya alındığı 23 Ocak'tan beri günlük bazda tespit edilen en düşük sayı oldu. Komisyon, Hubey eyaleti dışındaki yeni vakalarda 7 gündür düşüş yaşandığının da altını çizdi.

Çarşamba günü Çin'de bin 779 kişi daha hastalıktan kurtulup taburcu olurken toplam taburcu sayısı 16 bin 155 oldu. Perşembe günü ise hastalıktan kurtulan kişi sayısı dünya çapında 18 bin 547 kişi oldu.

Kronik hastalığa dönüşebilir!

Çin Tıp Bilimleri Akademisi Başkanı Wang Chen, koronavirüs salgınına dair önemli açıklamalarda bulundu. Wang, günaşırı ölüm ve hasta sayısında azalmalar olmasına rağmen Covid-19 salgınının tüm dünyada kronik bir hastalık olarak yayılabilme ihtimaline herkesin hazırlıklı olmasının çok önemli olduğunu belirtti.

Bir başka Çinli uzman ise yeni tip koronavirüsün SARS virüsünden çeşitli farklılıklarının olduğuna vurgu yaparak yeni virüsün alışılagelmiş gribe benzer bir yapısı olduğunu, varlığını insanla birlikte sürdürdüğünü, grip gibi bulaştığını ve bu yüzden uzun süreli bir hastalıkla karşı karşıya olabileceğimizi söyledi.

İyileşen biri yeniden hastalandı!

Ülkenin güneyinde bulunan Sichuan eyaletinin Chengdu şehrinde koronavirüs hastası olarak hastaneye yatırılan bir kişi, iyileşerek taburcu olmuştu. Çinli yetkililerin tavsiyeleri üzerine kendini 14 gün daha evde karantinaya alan kişide bir kez daha yapılan testler pozitif çıktı.

İyileştiği gözlemlendikten sonra evinde karantinada olmasına rağmen yeniden yeniden hastalanan kişi, ülkede endişe yarattı. Çin'in birçok yerinde benzer durumda olan hastaların olduğu belirtildi.

Hapishanelerde koronavirüs faciası!

Çinli yetkililer, ülkenin kuzeyinde bulunan Shandong ve Zhejiang eyaletlerinde 2 hapishanede 234 mahkumun Covid-19'a yakalandığını tespit ettiklerini açıkladı.

Böylelikle dünden bugüne Hubey eyaleti dışında tespit edilen 258 yeni hastanın çok büyük çoğunluğunun 2 hastaneden kaynaklandığı anlaşıldı.

Yetkililer, Shandong'daki yerel adalet departmanının başını görevden aldı ve 7 hapishane yetkilisi görevlerinden atıldı. Zhejiang'de ise hastaların tespit edildiği hapishanenin yöneticisi ve Komünist Parti şefi görevlerinden atıldı. İki hapishanede de soruşturma başlatıldığı açıklandı.

Hubey ise eyalette bulunan hapishanelerdeki toplam hasta sayısının 220 olduğunu belirtti. Hastaların ne zaman tespit edildiği hakkında bir açıklama yapımadı.

Sağlık ve güvenlik görevlileri doğayla mücadele veriyor

Binlerce insanın canını alan virüsün daha fazla insana yayılmasını önlemek adına birçok sağlık ve güvenlik görevlisi, olağanüstü koşullarda yoğun çaba sarf ediyor. AFP haber ajansı, dün çekilen bu fotoğraf karesiyle görevlilerin kar-kış dinlemeksizin salgına karşı mücadele ettiğini gözler önüne serdi.

Koruyucu maske takan polis memurları, koruyucu kıyafetler giyen sağlık ekipleriyle beraber at üstünde devasa kar yığınları üstünde yolculuk yapıyor. Fotoğrafların Çin'in Sincan bölgesinin batısında bulunan Altay'ın oldukça uzak bölgesine giden ve yerel halkı salgına karşı bilgilendirmek isteyen polis ve sağlık görevlilerini ölümsüzleştirdiği öğrenildi.

İtalya'da vaka sayısı arttı!

İtalya'nın Lombardiya bölgesi yetkilileri, bir İtalyan vatandaşın koronavirüs test sonucunun pozitif çıktığını açıkladı.

Yetkililer, 38 yaşındaki adamın ülkenin kuzeyinde bulunan Codogno'da bir hastaneye yatırıldığını ve ek testlerin yapıldığını söyledi.

İtalyan yetkililer, sabah saatlerince 1 vakanın daha tespit edildiğinin açıklanmasının ardından 2 kişinin testlerinin daha pozitif çıktığını duyurdu. Sabah saatlerinde duyurulan hastanın eşi ve yakın bir arkadaşında daha koronavirüs bulunduğu öğrenildi. İlk hastanın, Çin'den dönen bir arkadaşıyla görüştükten sonra hastalandığı öğrenildi.

Böylelikle İtalya'daki vaka sayısı 6'ya çıktı. İtalya'da 2 Çinlinin yanı sıra 2 İtalyan daha Covid-19'a yakalanmıştı.

İtalya'nın dışında Lübnan'da da ilk koronavirüs vakasının görüldüğü doğrulandı. Sağlık Bakanı Hamad Hassan, İran'dan ülkeye giren 45 yaşında bir kadının koronavirüs hastası olduğunun tespit edildiğini belirtirken 2 kişide de hastalık şüphesi olduğunu belirtti.

Yorumlar (0)