Çin'de Covid-19: Can kaybı 2360'a çıktı!

Çin’de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 2360'a yükseldi. Vaka sayısı 77 bini geçerken son 24 saatte 109 kişi öldü. Öte yandan, Fransa'nın ardından İtalya'da da koronavirüs salgını nedeniyle ilk ölüm gerçekleşti. 

DÜNYA 22.02.2020, 09:08 22.02.2020, 11:07
Çin'de Covid-19: Can kaybı 2360'a çıktı!

NHC'den (Çin Ulusal Sağlık Komisyonu) yapılan açıklamaya göre, Çin’de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında yaşamını yitirenlerin sayısı 2 bin 360'a ulaştı. Çin'de kesinleşen Covid-19 vaka sayısı 77 bini geçti. NHC, bu sayıdan 11 bin 477'sinin durumunun ciddi olduğunun altını çizdi.

İyi haberler

Çin'de yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalandıkları değerlendirilen şüpheli kişi sayısı 5 bin 365'e, müşahede altına alınanların sayısı 113 bin 564'e düştü. Bugüne kadar taburcu edilenlerin sayısı ise 20 bine çıktı.

Ölümler

Çin'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 347'ye yükseldi. Bu ölümlerden ikisi ise Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde yaşandı.

Çin ana karası dışında Hong Kong’da vaka sayısı 69'a yükselirken, Makau Özel İdari Bölgesi’nde 10 olarak sabit kaldı. Tayvan'da ise vaka sayısı 26 oldu. 

Güney Kore'de 2, İran'da 4, Japonya'da 3, Filipinler'de 1, Fransa'da 1, Tayvan'da ve İtalya'da 1 kişi, yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle yaşamını yitirdi. 

İtalya'da ilk ölüm!

Avrupa'dan yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle ikinci ölüm haberi geldi. İtalya'da bir kişi hayatını kaybetti.

Yaşamını yitiren 78 yaşındaki emekli duvar ustası, koronavirüs testleri pozitif sonuçlanan iki kişiden biriydi ve 10 gündür hastanede tedavi altındaydı. 

İtalya'nın kuzeyinde test ve tetkikleri süren 17 kişide koronavirüs olduğu kesinlik kazandı. 

İtalya Sağlık Bakanı, alınan tedbirler dâhilinde 10 yerleşim yerinde tüm kamu etkinlikleri ile okul faaliyetlerinin bir hafta boyunca durdurulduğunu bildirdi.

"Durum kontrol altında"

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi çıkışında yaptığı açıklamada, "Yeni vakalar olmasına rağmen durum kontrol altında. Halkımız endişelenmemeli. Bir planımız var ve onu uyguluyoruz." dedi. 

Conte, Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen zirvenin ardından gece yarısı acil durum değerlendirmesi için Roma'da Sivil Savunma Genel Müdürlüğüne gitti. İtalya Başbakanı, burada yaptığı açıklamada da "Gerekli tüm önlemler alındı, gerekirse başka önlemler de almaya hazırız." ifadelerini kullandı.

İsrail ve Lübnan'a da sıçradı

Yeni tip koronavirüs (Covid-19), İran'ın ardından İsrail ve Lübnan'da da görüldü. Her iki ülkede de ilk kez koronavirüs vakasına rastlandı. İran'dan Lübnan'a giden bir kadında koronavirüs tespit edildiği, kadının Beyrut'ta karantinaya alındığı kaydedildi. 

İsrail Sağlık Bakanlığı, Japonya'da 14 gün boyunca karantina altında kalan yolcu gemisinden tahliye edilerek İsrail'e dönen bir kadında koronavirüs saptandığını duyurdu. 

Yolcu gemisinden tahliye edilen diğer 10 İsrail vatandaşında ise virüse rastlanmadı. 

İran'da hızla yayılıyor

İran'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle yaşamını yitirenlerin sayısı 4 oldu. 

Başkent Tahran'ın yanında Kum ve Gilan gibi kentlerde de koronavirüse rastlandı. 

İran Sağlık Bakanlığı, koronavirüsün tüm kentlere yayılmış olmasının olası olduğunu bildirdi. 

Irak, salgın sebebiyle İran vatandaşlarına tüm sınır kapılarını 3 gün boyunca kapattı.

Güney Kore'den bir ölüm haberi daha

Çin dışında en çok koronavirüs vakası ile karşılaşılan Güney Kore'de ise bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylece ülkede salgın nedeniyle ölen kişi sayısı 2 oldu. 

Koronavirüsün yayılmasını kontrol altına almak için tedbirler yoğunlaştırıldı. 

Ülkenin güneyinde bulunan Daegu ve Cheongdo kentleri özel bakım bölgeleri olarak ilan edildi. 

Söz konusu kentlerde bulunan bazı askerlerde koronavirüs tespit edilmesinin ardından tüm askerî üsler kapatıldı.

En büyük risk grubu yaşlılar

Çin Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezinin daha önce yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının karakteristiğine yönelik yayımladığı raporda, yaşlılarda, hastalarda ve erkeklerde ölüm oranının daha yüksek olduğu kaydedilmişti.

Çin'de 11 Şubat’a kadar 1023 kişinin yaşamını yitirdiği aktarılan raporda, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının sebep olduğu ölümlerin yüzde 30,2'sinin 60-69 yaş aralığında, yüzde 30,5'inin 70-79 yaş aralığında, yüzde 20,3'ünün de 80 yaş ve üzerindekilerde gerçekleştiği belirtilmişti.

12 Aralık 2019 tarihinde Hubey eyaletine bağlı Vuhan şehrinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülke, Çin'de mahsur kalan vatandaşlarını tahliye etmiş, tahliyelerde Vuhan kenti öncelikli tutulmuştu. Tahliyeler sonrası, koronavirüsün kuluçka dönemi olduğu düşünülen minimum iki hafta süresince tüm ülkeler, getirdikleri vatandaşları için izole alanlar oluşturmuşlardı.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının, kısa sürede diğer şehir, eyalet ve ülkelere yayılması üzerine DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü-WHO) "acil durum" ilan ettiğini açıklamıştı.

Yorumlar (0)