Çin de ABD'ye yaptırımlara başladı!

Çin, Hong Kong'a dair yasa tasarılarının Başkan Trump tarafından onaylanması üzerine ABD'ye ilk yaptırımlarını uyguladı.

DÜNYA 02.12.2019, 12:30 02.12.2019, 12:35
Çin de ABD'ye yaptırımlara başladı!

Çin, ABD'nin Hong Kong'a destek olmak için çıkardığı yasaların ardından ABD'ye çeşitli yaptırımlar uygulamaya karar verdi. Çin, ABD bazlı demokrasi ve insan haklısı yanlısı grupların çeşitli yaptırımlara tâbi tutulacağını açıkladı, ancak şu anda sadece sembolik bir anlam taşıyan yaptırımların herhangi bir etkisi olup olmayacağı bilinmiyor. 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chungying, Pazartesi günü yaptığı açıklamada aralarında İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi uluslararası alanda çok bilinen örgütlerin de dâhil olduğu birçok sivi toplum örgütünün Hong Kong'da 6 aydır devam eden eylemlerde "kötü" davrandığını belirtti ve yaptırım uygulanacağını açıkladı. Çin, aynı zamanda ABD Donanması'ndan bazı gemilerin zaman zaman Hong Kong'a yaptığı ziyaretleri yasakladı. Japon 7. Filosu'na bağlı bulunan komuta gemisi USS Blue Ridge, Nisan ayında Hong Kong'u ziyaret etmişti.

ABD'nin yasa tasarıları neden Çin'i kızdırdı?

ABD, Kasım ayında Hong Kong'daki eylemleri yakından ilgilenen iki yasa tasarısını onaylamıştı. Bunlardan biri, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yıllık olarak Hong Kong'un özerkliğini kontrol etmesini, eğer bu durumda bir değişiklik olursa Hong Kong'la ve dolayısıyla Çin'le ticari bağları gözden geçirmesine sebep olacak. Bu tasarı aynı zamanda Hong Kong'un özerkliğinin baskılanması sonucunda insan haklarının ihlalinden dolayı Çin'e yaptırım uygulanmasına da izin veriyor.

Bir diğer yasa tasarısı ise Hong Kong güvenlik güçlerine göz yaşartıcı gaz, biber gazı ve plastik mermi gibi malzemelerin satışını yasaklıyor.

Ticaret savaşını da etkiledi

Çin, ABD'nin bu iki yasasının Hong Kong'un içişlerine "çok büyük bir müdahale" olduğunu iddia ediyor. ABD'nin yasa tasarılarını onaylaması, ABD ve Çin'in bir süredir devam eden ticaret savaşını sonlandırmak için attığı adımlara da büyük bir darbe vurdu.

Hong Kong'da neler oluyor?

Hong Kong'da 6 aydır devam eden eylemler, geçtiğimiz haftalara düzenlenecek bölge konseyi seçimleri için 6 ay sonra ilk kez durmuştu, ancak seçimlerden sonra da demokratik değişim ve polislerin hesap verilebilirliğini ve eylemlerde yaptıkları için sorumlu tutulmalarını sağlamak adına yeniden başlatıldı. Eylemler, Hong Kong'da yaşayan vatandaşların Çin'e iadesi hakkındaki bir yasa yüzünden başlamıştı.

Yorumlar (0)