Çin, Batı'ya "müdahale etmeyin" diye çıkıştı!

Çin; Birleşik Krallık ve ABD'yi Hong Kong'a müdahale etmemeleri yönünde uyarırken Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık, Hong Kong'daki olaylar hakkında endişelerini dile getirdi.

DÜNYA 18.11.2019, 16:46 18.11.2019, 16:48
Çin, Batı'ya "müdahale etmeyin" diye çıkıştı!

Çin'in Londra büyükelçisi Liu Xiaoming, Pazartesi günü yaptığı açıklamada aralarında Birleşik Krallık ve ABD'nin de olduğu yabancı ülkeleri Hong Kong'un içişlerine müdahil olmaması yönünde uyardı.

ABD ve Birleşik Krallık'ı açık açık suçladı!


Çin'in Londra Büyükelçisi Liu Xiaoming

"Bazı Batılı ülkeler, aşırı şiddetli protestoları yapan suçluları açıkça desteklediğini belirtti; ABD Temsilciler Meclisi, sözde Hong Kong İnsan Hakları ve Demokrasi yasa tasarısını kabul ederek Hong Kong'un, yani Çin'in içişlerine müdahale etti" diyen Xiaoming, "İngiliz hükümeti ve Avam Kamarası'nın dış ilişkiler komitesi de Hong Kong hakkında iftiralarla dolu bir Çin raporu hazırladı. Daha kötü olan şey ise bazı Britanyalı siyasetçilerin Hong Kong bağımsızlığı propagandası yapan bir eylemciye bir ödül vermeyi planlaması" ifadelerini kullanarak iki ülkeyi hedef tahtasına oturttu.

Hong Kong polisi, Pazartesi günü yaşanan olaylarda Politeknik Üniversitesi kampüsünü kuşatmaya almış ve plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla eylemcileri durdurmaya çalışmıştı. 

Birleşik Krallık, sakinlik çağrısı yaptı

Birleşik Krallık, Hong Kong'daki üniversite kuşatmasında her iki tarafın sergilediği şiddetten dolayı oldukça endişelendiğini dile getirmiş ve kampüste kısılı kalanların güvenle dışarı çıkarılması ve sağlık hizmetlerinin verilmesi için çağrıda bulunmuştu.

Başbakan Boris Johnson adına konuşan bir sözcü, "Hong Kong'daki durum ve polisle eylemciler arasındaki şiddet seviyesinin yükselmesinden büyük bir endişe duyuyoruz. İki tarafı da sakinleşmeye, şiddete engel olmaya ve barışçıl protesto hakkını sergilemeye davet ediyoruz" açıklamasını yapmıştı. Sözcü, "Siyasi diyalogun ileriye doğru tek yol olduğuna inanıyoruz ve Hong Kong yetkililerinin durumu çözebilmek için doğru yolda ilerlemelerini görmek istiyoruz" demişti.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı ise "Yaralananların yeterli sağlık hizmetlerine ulaşması ve çatışmaların yaşandığı bölgelerden ayrılmak isteyenlerin güvenli bir şekilde çıkışının sağlanması çok önemli" şeklinde konuşmuştu.

Avrupa Birliği yine "endişeli"


Avrupa Komisyonu Dışişleri Sözcüsü Maja Kocijancic

Avrupa Birliği (AB) ise, Avrupa Komisyonu üzerinden bir açıklama yaptı. Komisyon'un dışişleri sözcüsü Maja Kocijancic, "İlk yardım ve diğer sağlık ekiplerinin yaralılara yardımcı olmasının polis tarafından engellendiğine dair raporlara ulaştık. Bu durum bize büyük endişe veriyor" dedi.

Kocijancic, "Şiddetin hiçbir türü elbette ki kabul edilebilir değil ve kolluk kuvvetlerinin tüm faaliyetleri orantılı olmak ve temel özgürlükleri korumak zorunda, bunlara barışçıl şekilde toplantı düzenlemek ve özgür ifade hakkını kullanmak da dâhil" şeklinde konuştu. Kocijancic, AB'nin yürütme organı olan Komisyon'un tüm taraflara sakin olmaları ve Hong Kong'daki çatışmaları bir an önce azaltmaları yönündeki çağrısını yinelediğinin altını çizdi.

Yorumlar (0)