Çin baskısı, o belgelerle gözler önüne serildi

Çin'de basına sızan bazı gizli belgeler, "Sincan Uygur Özerk Bölgesi"nde yer alan tartışmalı kamplardaki baskıyı ortaya çıkardı.

DÜNYA 24.11.2019, 23:15
Çin baskısı, o belgelerle gözler önüne serildi

Çin yönetiminin, Sincan bölgesinde 1 milyondan fazla kişinin alıkonulduğu kaydedilen "Mesleki Eğitim Merkezi" adındaki kamplarla ilgili notları ve gizli belgeleri, Washington merkezli Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumunca paylaşıldı.

Belgeler, söz konusu kampların Pekin yönetiminin "gönüllülüğe bağlı meslek eğitimi" için değil, "Müslüman azınlığın düşünce yapısının değiştirilmesi" için kullanıldığını ortaya çıkardı.

Pekin'in üst düzey teknolojiyle kamplardaki kişileri izlediği bilgisi de belgelere girdi.

"Kaçmalarına asla izin vermeyin"

Sızan belgeler arasında dönemin Sincan Komünist Parti Sekreter Yardımcısı Zhu Hailun'in, kamp yetkililerine yolladığı 9 sayfalık bir not da kamplardaki baskıyı ortaya koydu.

Bu notlarda, "Kaçmalarına asla izin vermeyin", "Yanlış davrananlara yönelik cezaları ve disiplini artırın", "Pişmanlığa ve itirafa teşvik edin" gibi talimatlar yer aldığı görüldü.

Ayrıca belgelerde, kamplardaki kişilerin hayatlarının her anının nasıl kontrol altında tutulduğu gözler önüne serildi.

Çinceyi ne kadar iyi konuştuklarına göre puanlandılar

Belgelerin birinde, "Öğrencilerin sabit bir yatak yeri, sırası, sınıfta oturacağı yeri, çalışma şartları olmalıdır ve bunların değiştirilmesi kesinlikle yasaktır. Uyanma, yıkanma, tuvalete gitme, organize olma, ev işleri, yemek yeme, çalışma, uyuma gibi disiplin kuralları uygulanmalıdır." ifadelerinin kullandığı görüldü.

Sincan'ın güneyindeki en az 15 bin kişinin, 2017'de sadece bir haftada kamplara gönderildiği bilgisinin yer aldığı belgelerde, kamptaki kişilerin "zorunlu davranışlara ne kadar uyduğu" ve Çinceyi ne kadar iyi konuştuklarına göre puanlandığı kaydedildi.

Yorumlar (0)