Çin ateşle oynuyor! 38 savaş uçağıyla Tayvan hava sahası ihlal edildi

Çin Halk Kurtuluş Ordusuna ait savaş uçakların, Tayvan’ın hava savunma sahası ilan ettiği bölgede gerçekleştirdiği ihlaller, gerilimin tırmanmasına neden oldu.

DÜNYA 04.10.2021, 12:11 05.10.2021, 10:05
Çin ateşle oynuyor! 38 savaş uçağıyla Tayvan hava sahası ihlal edildi

Tayvan Savunma Bakanlığı, 1 Ekim’de 38, 2 Ekim’de 39, 3 Ekim’de 16 savaş uçağının hava savunma sahasına girdiğini duyurdu.

ABD ve Tayvan’dan ihlallere tepki

Tayvan ve ABD’den söz konusu ihlallere tepki gelirken, Çin medyası, Çin Halk Cumhuriyeti’nin ilanının yıl dönümünün gerçekleştirildiği Ulusal Gün ve sonrasına denk gelen uçuşları, Pekin’in ada üzerindeki egemenlik iddiasındaki kararlılığına dikkat çeken bir “gövde gösterisi” olarak yorumladı. 

Cuma ve cumartesi gece ve gündüz, ikişer parti şeklinde yapılan sortiler, Tayvan’ın kayıtlarını tuttuğu 2020’nin Eylül ayından bu yana tespit ettiği en fazla sayıda uçakla yapılan ihlaller olarak kayıtlara geçti. Twitter hesabı üzerinden bir paylaşım yapan bakanlık, 1 Ekim’de 4 SU-30 avcı uçağı, 18 J-16 ile 1 Y-8 ASW deniz devriye uçağının, gece saatlerinde 10 J-16 avcı uçağı, 1 KJ-500 erken uyarı ve kontrol uçağı ile 2 H-6 bombardıman uçağının hava savunma sahasını ihlal ettiğini aktardı.

Peş peşe ihlaller

2 Ekim’de 3 SU-30 avcı ve 14 J-16 uçağı ile 2 Y-8 ASW deniz devriye uçağının, gece saatlerinde ise 6 SU-30 avcı ve 12 J-16 uçağı ile 1 KJ-500 erken uyarı ve kontrol uçağının ihlalde bulunduğu bildirildi.

3 Ekim’de 4 SU-30 avcı ve 8 J-16 uçağı, 1 KJ-500 erken uyarı ve kontrol uçağı ve 2 Y-8 ASW deniz devriye uçağının gündüz saatlerinde hava sahasında uçtuğu belirtildi.

Ulusal Gün kutlamalarını takip eden 3 günde toplam 93 uçak, ADIZ’ı ihlal ederken, pazar günü gece vakitlerinde uçuş tespit edilip edilmediği ile ilgili açıklama yapılmadı.

İhlallerin bütünü Tayvan Adası’nın güneybatısında, ada ile Güney Çin Denizi’ndeki Dongşa takımadaları arasındaki bölgede gerçekleşti.

ABD ve Tayvan’dan tepkiler

Tayvan’da hükümet başkanlığındaki Su Tseng-chang, adanın güneyinde bulunan bir bilim parkının açılışında açıklamalarda bulundu. İhlalleri kınayan Tseng-chang, “Çin daima bölgesel barışı tehlikeye sokacak barbarca ve zalimce eylemler yapıyor.” sözlerini kullandı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Çin’in Tayvan çevresindeki askeri girişimlerinin “hesap hatası tehlikesi taşıdığını”, “bölgesel istikrarı ve barışı tehdit ettiğini” aktardı.

ABD’nin Tayvan’a öz savunma kapasitesini koruması adına yeterli desteği devam ettireceğini açıklayan Price, “Pekin yönetimine Tayvan üstündeki ekonomik, diplomatik ve askeri baskı ve zorlamalarına son vermeye davet ediyoruz.” yorumunu yaptı.

 Çin tarafından “askeri geçit töreni” yorumu

Ulusal Gün ve onu takip eden haftada tatile giren Çin’de, olaya ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken, devlet medyasındaki haberlerde uçuşların milli gurur vesilesi olarak görüldüğü belirtildi. 

Dün çıkan bir haberde “Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) harika bir iş çıkardı. Geçmişte Tiananmen Meydanı’nda gerçekleştirilen askeri geçit törenlerinin Tayvan Boğazı’nda sergilenmiş bir şekli olarak görebiliriz. Bu, Çin’in ada üstündeki egemenliğinin açık ve kuşkuya yer vermeyen beyanıdır. Çin Halk Cumhuriyeti’nin 72. kuruluş yıl dönümüne yakışır bir girişim olmuştur. Çin genelinde milletimize önemli cesaret vermiştir. Ulusal Gün’ün önemine dikkat çekerek yeni bir mertebeye yükseltmiştir.” açıklamaları yer aldı.

“Bu sene 199 günde ihlal yaşandı”

Tayvan’ın resmi istatistiklerinde, Çin savaş uçakları bu sene 199 günde ADIZ’a ilişkin ihlallerde bulundu.

Tayvan-Çin anlaşmazlığı

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Çin'de çıkan iç savaşta Mao Zedong önderliğindeki Çin Komünist Partisinin 1949 yılında iktidara geçmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesiyle birlikte Çan Kayşek önderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da sürdüğünü iddia ederek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu, Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan yetkilileri, 1971 yılına kadar Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'li ve 60’lı yıllarda birçok ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinden sonra 1971 yılında BM Genel Kurulunda gerçekleştirilen oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle birlikte uluslararası örgütlerde Tayvan'ın konumu belirsiz duruma gelmişti.

Pekin yetkilileri, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan’ın kendi topraklarının parçası olduğunu öne sürüyor. Tayvan Boğazı ve etrafındaki askeri varlığının haricinde Tayvan'ın dünya ülkeleriyle diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler’de ve öteki uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Yorumlar (0)