Cihatçı militanlar Burkina Faso'da 20 sivili öldürdü

Burkina Faso'da motorlu saldırganlar gece yaptıkları baskında 20 sivili öldürdü.

DÜNYA 03.02.2020, 12:07
Cihatçı militanlar Burkina Faso'da 20 sivili öldürdü

Burkina Faso'nun Bani bölgesindeki bir köyde Cumartesi gecesi silahlı bir saldırı gerçekleşti. Kimlikleri tespit edilemeyen motorsikletli saldırganlar, ağır silahlarla 20 sivilin canını aldı.

Sahel bölgesinde kaos artıyor

Cumartesi günü yapılan saldırının ardından Fransa, Sahel bölgesine 600 asker daha gönderme kararı aldı, böylelikle Fransa'nın bölgedeki asker sayısı 5 bini aştı. Sahel bölgesi, son dönemde El Kaide ve DEAŞ'la bağlantıları olduğu tespit edilen cihatçı terör örgütlerinin yoğun şiddet eylemlerine maruz kaldı. Burkina Faso'da geçtiğimiz hafta 39 kişi, silahlı militanların saldırdığı Silgadji kasabasında hayatını kaybetmişti.

Fransa bölgedeki askeri varlığını sürdürüyor

2012'de bölgede başlayan silahlı çatışmalar, geçtiğimiz yıl zirve yapmıştı. 2019 boyunca düzenlenen saldırılarda 4 bin kişi ölmüştü. Sahel'deki güvenlik krizi, ayrılıkçı ve cihatçı militanların bir araya gelerek Mali'nin kuzeyini ele geçirmeleriyle başlamıştı. Fransa, yaşanan olayların ardından bölgeye askeri müdahaleler gerçekleştirmişti ve 2015 yılında bir barış anlaşması imzalanmıştı, ancak anlaşma yürürlüğe girmemişti. Saldırıların devam etmesi üzerine Fransa bölgedeki askeri varlığını devam ettirmeye karar vermişti.

2015'ten bu yana yeni cihatçı militan gruplar kurulurken merkez Mali, Burkina Faso ve Nijer de saldırılara uğrayan ülkeler arasına katılmıştı.

Yorumlar (0)