CIA: “Putin her zamanki gibi yine yanıldı”

ABD Merkezi İstihbaratı, Rusya’nın nükleer silah kullanmak konusundaki tehdidi hakkında açıklamalarda bulundu. CIA, bu konudan endişe duyduğunu ancak henüz somut delillere ulaşamadıklarını dile getirdi.

DÜNYA 15.04.2022, 11:07 16.04.2022, 10:16
CIA: “Putin her zamanki gibi yine yanıldı”

Amerika Birleşik Devletleri Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği günden bu yana ilk kez ayrıntılı açıklamalarda bulundu. Kameralar karşısına geçen Burns, Rusya’nın 1945 senesinden bu yana gerçekleştirdiği en büyük saldırının, Ukrayna saldırısı olabileceğini çünkü nükleer silah kullanma tehdidinin oldukça yüksek olduğunu dile getiren Burns, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in şu anda “potansiyel umutsuzluk” çektiğini de kaydetti.



William Burns

Rusya, hedeflerini gerçekleştiremedi

CNN Türk'ün haberine göre Burns, konuşmasında şunları kaydetti: “Rus ordusu, Ukrayna’da çok büyük kayıplar verdi. Kiev’i istedikleri sürede alamadılar ve hatta şehre girmekte de pek başarılı olamadılar. Bu sebeple ülkenin doğusundaki bazı yerleşim birimlerine geri çekilmek zorunda kaldılar. Bu, Putin’i umutsuzluğa sürükledi. Bu sebeple Rusya’nın taktiksel veya düşük verimli nükleer silahlara başvurabileceğini düşünüyoruz. Bu tehdit artık hafife alınamaz. Bu konuda ihtiyatlı olmamız gerekiyor çünkü Kremlin’in, dünyanın en büyük nükleer cephaneliğini yüksek alarma geçirmek konusunda retorik duruşa sahip olmamıza karşın endişelerimizde haklı çıkmamızı sağlayan türden askeri düzenlemeler ya da konuşlandırmalar açısından somut kanıt göremedik.”



“Nükleer silah konusunda somut kanıt yok”

“Öte yandan Kasım 2021 tarihinde Putin’in, büyük bir askeri harekat projesi hakkında karar verme aşamasında olduğuna dair bilgilere de ulaştık. Bu sebeple Başkan Biden, endişelerinin Putin’e doğrudan iletilebilmesi için Kremlin’e bir heyet gönderdi. Putin o dönemde herhangi bir harekata karar vermemişti ancak güçlü bir zafere düşük bir masrafla ulaşacağından şüphesi yoktu. Washington şu anda Avrupalı müttefiklerinin iç politikaları ile meşgul oluyor bu sebeple Putin, Rusya’nın yaptırımlara karşı korunaklı olduğunu düşünüyor. Ancak her defasında yanılıyor.”
 

Yorumlar (0)