CIA'nın eski direktöründen nükleer açıklaması: Rusları yok edebiliriz!

Ukrayna'da devam eden savaşla ilgili değerlendirmelerde bulunan CIA'nın eski direktörü David Petraeus, "Putin köşeye sıkıştı. Son çare olarak nükleer silaha başvurabilir. Bu durumda Ukrayna'daki Rus askerlerini yok ederiz." dedi. Petraeus, Rusya'nın nükleer silah kullanması halinde NATO'nun 5'inci maddesinin devreye girip girmeyeceği sorusunu da cevapladı.

DÜNYA 03.10.2022, 10:01 Hakan Öksüz
CIA'nın eski direktöründen nükleer açıklaması: Rusları yok edebiliriz!

Ukrayna ile Rusya arasında devam eden savaşta yeni bir evreye geçildi. Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerini kendi topraklarına kattığını açıklayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye dâhil olmak üzere tüm dünyadan tepki çekti. Rusya'nın yasa dışı ilhak kararını kabullenmeyeceklerini belirten Ukrayna lideri Zelenski ise orduya talimat verdi. Ukrayna ordusu, Rusya tarafından ilhak edilen Donetsk bölgesindeki Lyman kentini ele geçirdi.

Türkiye ile ilgili sık sık açıklamalarda bulunuyordu

ABD'nin merkezi istihbarat teşkilatı olan CIA'nın eski direktörü David Petraeus, Ukrayna-Rusya savaşının gidişatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. CIA'nın direktörü olduğu dönemde Türkiye ile yakın ilişkiler içinde bulunmasıyla tanınan Petraeus, "Türkiye'nin Rusya ile yakınlaşması endişe verici ancak onları kaybedemeyiz. Stratejik hedeflerimiz doğrultusunda sabırlı davranmalıyız." demişti.

"Putin, son çare olarak nükleer silah kullanabilir"

CIA'nın eski direktörü, Ukrayna'daki savaşta istediğini tam olarak elde edemeyen Putin'in köşeye sıkıştığını ve en güçlü silahını kullanabileceğini ileri sürdü. Putin'in nükleer tehdidinin ciddiye alınması gerektiğini kaydeden Petraeus, "Son çare olarak nükleer silah kullanabilir. Kâğıt üzerinde böyle bir durum mevcut. Bunu yok sayamayız. Rusya'nın bu seçeneği kullanması halinde NATO olarak devreye girerek Ukrayna'daki Rus askerlerini imha ederiz." ifadelerini kullandı.

NATO'nun 5'inci maddesi devreye girer mi?

Bütün üye ülkelerin Rusya'ya karşı saldırıya geçip geçmeyeceği ile ilgili soruyu da yanıtlayan David Petraeus, "Bahsettiğimiz senaryoya göre NATO'nun 5'inci maddesi devreye girmiyor. Bu maddenin uygulanabilmesi için nükleer saldırının neden olduğu radyasyon, bir NATO ülkesine ulaşmalı. Böyle bir senaryonun gerçeğe dönüşmesi halinde NATO, Rusya'ya karşı topyekün saldırıya geçmek zorundadır." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)