Che Guevara’nın Küba’sında “kapitalizmin” sesi yankılanıyor 

Küba sokaklarında ABD bayrağını açan binlerce kişi, “kapitalizm” ve ABD lehine; Küba hükümeti aleyhine sloganlar attı. Kapitalizm karşıtı olarak bilinen Che Guevara’nn memleketinde Che’nin kemikleri sızlatıldı. Küba Devlet Başkanı Diaz Canel, "Küba devrimine sahip çıkın!" diyerek halkı sokağa davet etti.

DÜNYA 12.07.2021, 14:45 13.07.2021, 11:05
Che Guevara’nın Küba’sında “kapitalizmin” sesi yankılanıyor 

Küba halkı, komünizm yönetiminden memnun olmadıklarını belirten protestolarını günlerdir sürdürüyor. Kapitalist yönetimden ve ABD hakimiyetinden memnun olacaklarını belirten halk, ABD bayraklarını açarak sokaklarda yürüyüşler düzenliyor. Ülkede Covid-19 aşıları ve ilaçlarında yaşanan kıtlık ile birlikte artan temel ihtiyaç ürünlerine ulaşma zorluğu, halkı büyük sıkıntılara sürüklüyor. Komünizm yönetiminden memnun olmayan binlerce protestocu, özgürlük şartının tekrar oluşması ve ekonominin iyileşmesi için yürüyüşler yapıyor. 

“Kahrolsun diktatörlük” 

Başkent Havana’ya 33 kilometre mesafede bulunan San Antonio de Ios Banos’ta başlayan ve sonrasında ülkenin farklı bölgelerinde de görülen protestolarda göstericiler, “Özgürlük istiyoruz”, “Kahrolsun diktatörlük” sloganları atıyor. Tüm gösterilerde Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel aleyhinde de mutlaka slogan atılıyor. 



Komünist parti binasının önünde ABD bayrağı açıldı 

Komünist Parti Genel Merkezi önünde toplanan bir grup protestocu, ABD bayrağını açtı. Sosyal medyaya yansıyan olaylarda bazı protestocuların yağma yaptığı görüldü. Tüm gösterilere karşın Devlet Başkanı Diaz Canel, ulusal televizyon ve radyolardan halka seslendi: “Vatanımızın egemenliğini teslim etmeyeceğiz. Tüm devrimcilerimizi Küba devrimine sahip çıkmaya ve bunu her yerde savunmak için sokağa davet ediyorum.”. Diaz Canel, ABD hükümetinin salgın döneminde Küba’da siyasi istikrarsızlık çıkardığını ve ülkelerine abluka uygulandığını da belirtti. 



Küba polisinden sert müdahale geliyor 

Tüm protestolar devam ederken Kübalı polisler ve askerler, sokaklara inmiş durumda. Protestoları görüntüleyen ve dokunulmazlık hakkı bulunan gazeteciler ve haberciler de dahil olmak üzere sokakta bulunan herkese sert şekilde müdahale edildiği aktarılıyor. Olay yerinde yaralanan bazı göstericiler ise gözaltına alınıyor. 

Ülkedeki siyasetçiler, bu protestonun özellikle salgın dönemindeki imkansızlıklar sebebiyle ortaya çıktığını ve mevcut durumda evde kalmanın daha doğru olabileceğini söylüyor. Diaz Canel, halkı televizyon üzerinden sokağa davet etmesine karşın siyasilerin “evde kal” çağrısının da doğru olacağını aktarıyor. Kübalılar ise Ağustos 1994’teki protestonun ardından bunun, yaşanılan en büyük protesto olduğunu dile getiriyor.

Yorumlar (0)