'Champlain Towers' faciasında dudak uçuklatan tazminat

ABD’nin Miami kentinde, geçen sene aniden çöken 12 katlı lüks apartmanda 98 kişi yaşamını yitirmişti. Dava kapsamında son kararını veren mahkeme heyeti, ölen kişilerin yakınlarına 1 milyar dolardan fazla tazminat ödenmesine hükmetti. 

DÜNYA 24.06.2022, 10:33 24.06.2022, 16:37
'Champlain Towers' faciasında dudak uçuklatan tazminat

Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida eyaletine bağlı olan Miami’de, 24 Haziran 2021’de büyük bir facia yaşanmıştı. 12 kat ve 270 daireden oluşan Champlain Towers isimli apartmanın bir kısmı aniden çökmüş, o sırada bina içinde bulunan 98 kişi ise hayatını kaybetmişti. 

“Bu karar, dikkate değer bir sonuç”

Uzun süredir devam eden dava kapsamında mahkeme heyeti son kararını açıkladı. Karar metnini okuyan Yargıç Michael Hanzman, faciada hayatını kaybedenlerin yakınlarına toplamda 1,02 milyar dolar tazminat ödenmesine hükmetti. Kararı okumasının ardından konuşan Hanzman, “Bu büyük facia için ödenecek olan tazminat tutarı, elbette hayatını kaybedenleri geri getirmeyecek. Ancak bu karar, dikkate değer bir sonuç” ifadelerini kullandı. 

Tazminatı kimlerin karşılayacağı açıklandı

Öte yandan ödenmesine karar verilen 1,02 milyon dolarlık tazminatın 100 milyon doları ise mahkeme masraflarına gidecek. 96 milyon dolarlık kısım ise daire sahiplerine dağıtılacak. Geriye kalan paranın tamamı, hayatını kaybedenlerin ailelerine verilecek. Tazminat tutarını kimin karşılayacağı da mahkeme heyeti tarafından duyuruldu. Yapılan açıklamada tazminatın; binanın yapımındaki mühendislik şirketleri, sigorta kurumları ve binanın hemen yanında bulunan ve apartmana zarar verdiği tespit edilen bir başka inşaat firmasından temin edileceği belirtildi. 

Lüks apartmanda 5 bin 600 kişi yaşıyordu

12 kat ve 270 daireden oluşan Champlain Towers, bölgenin en lüks apartmanları arasında yer alıyordu. Yaklaşık olarak 5 bin 600 kişinin ikamet ettiği binanın bir kısmı 24 Haziran 2021 gecesi aniden çökmüştü. Bölgede yapılan incelemelerde 98 kişinin yaşamını yitirdiği tespit edilmişti. Champlain Towers’ta yaşanan bu acı olay, 1981 yılından bu yana ABD’de görülen en büyük çökme faciası olarak kayıtlara geçti. 1981 yılında da Hyatt Regency isimli yürüyüş yolu çökmüş ve yol üzerindeki toplam 114 kişi yaşamını yitirmişti. 

Yorumlar (0)