Cezayir’de halk kimi istiyor?

Cezayir’de halkın geçiş dönemini yürütmesi için ismini ön plana çıkardığı eski Dışişleri Bakanı Ahmed Talib İbrahimi, prensipte görevi kabul ettiğine dair açıklamada bulundu.

DÜNYA 24.05.2019, 16:40 24.05.2019, 16:57
Cezayir’de halk kimi istiyor?

Cezayir’de halkın geçiş dönemini yürütmesini istediği eski Dışişleri Bakanı Ahmed Talib İbrahimi, prensipte görevi kabul ettiğine dair açıklama yaptı. Abdulaziz Buteflika’nın, ordunun uyarıları ve yoğun halk protestoları sonucu 2 Nisan günü cumhurbaşkanlığından istifa ettiği Cezayir’de geçiş dönemi tıkanıklığı devam ediyor. 

Cezayirliler, yaklaşık üç aydır her hafta aralıksız gösterilere devam ediyor. Anayasaya göre geçiş dönemini yürütmesi gereken devletin zirvesindeki isimler, ‘Buteflika döneminin temsilcileri’ oldukları gerekçesiyle reddediliyor. Ordu, üst üste yaptığı uyarılarla Buteflika’nın istifasında kritik bir rol oynadı.

Geçiş dönemini yürütmesi için Cezayir genelindeki protestolarda ismi ön plana çıkan 87 yaşındaki Ahmed Talib İbrahimi, Çarşamba günü yayımladığı bir mesaj ile ‘gösterilerde ismini anarak kendisini onurlandıran’ Cezayir halkına teşekkürlerini ileterek prensipte görevi kabul ettiğine dair açıklamada bulundu.

"HALKIN İRADESİNİN ÜZERİNDE İRADE YOKTUR"

Egemenliğin halka devredilmesi amacıyla elinden geleni yapacağını söyleyen İbrahimi, krizden çıkış yolu olarak Anayasa’nın 7. ve 8. maddelerine işaret etti ve “Bunları en geniş anlamıyla uyguladığımız zaman halkın iradesinin üzerinde irade yoktur.” ifadelerini kullandı.

Anayasa’nın 7. ve 8. maddelerinde “halkın her iktidarın kaynağı olduğu” ve “kurucu iktidarın halka ait olduğu” ifade ediliyor.

Cezayir muhalefeti ve sivil toplumu, geçiş dönemini yöneten isimleri ‘Buteflika rejiminin temsilcileri’ olduğu gerekçesiyle reddediyor. Bin Salih’in 90 günlük geçici cumhurbaşkanlığından sonra, bu görevi ikinci 90 günlük sürede İbrahimi’nin yürütmesi talep ediliyor.

Yorumlar (0)