Cezayir, İspanya’nın doğal gazını kesti 

Cezayir Devlet Başkanı Tebboune, Fas üzerinden İspanya’ya verilen doğal gazın kesilmesi yönünde emir verdiğini açıkladı. 

DÜNYA 01.11.2021, 08:31 01.11.2021, 16:15
Cezayir, İspanya’nın doğal gazını kesti 

Fas ve Cezayir arasındaki gerilim artarken iki ülke birbirine zorluk çıkarmaya devam ediyor. Cezayir tarafından Ağustos 2021’de yapılan açıklamaya göre Fas “düşmanca eylemler” sergilemeyi sürdürüyor. Diplomatik ilişkilerin kesilmesine kadar giden bu durum en sonunda doğal gaz akışını da etkiledi. 



Devlet başkanı emir verdi, akan gazlar durdu 

Cezayir-Fas-İspanya anlaşmasına göre Cezayir’den çıkarılan gaz, yer altından önce Fas’a sonrasında da İspanya’ya taşınıyordu. Cezayir Cumhurbaşkanlığı ise yeni gelişmeler üzerine şu açıklamalarda bulundu: “Fas Krallığı, Cezayir’e yönelik ulusal birliği baltalayan ve büyük oranda saldırgan olan uygulamaları göz önünde bulundurduk. Bu kapsamda Devlet Başkanımız Tebboune, Enerji Bakanı, Dışişleri Bakanı, Maliye Bakanı ve Başbakan ile görüşmeler gerçekleştirdi. Ulusal şirketin doğal gaz konusunda Faslı şirketlerle ticaret anlaşmasını durdurması ve bir daha sözleşme yenilememesi kararlaştırıldı.” 

Enerji Bakanı Mohamed Arkab, daha önce bir açıklama yapmış ve Cezayir’den İspanya’ya doğal gaz akışının yalnızca “Medgaz” isimli bir denizaltı boru hattıyla sağlanacağını aktarmıştı. 



Fas ve Cezayir gerilimi İspanya’yı vurdu 

Afrika bölgesinin en büyük doğalgaz ihracatçısı olan Cezayir, Portekiz ve İspanya’ya senede milyarlarca metreküp doğal gaz göndermek konusunda 1996 senesinden bu yana GME (Gazoduc-Maghreb-Europe) boru hattını kullanıyordu. 

GME sözleşmesi, Ekim 2021 tarihi itibarıyla son bulunca Cezayir ve Fas arasındaki gerilimler de daha fazla tırmanmaya başladı. 

Yorumlar (0)