Cezayir, hava sahasını Fas uçaklarına kapattı 

Fas’ın “düşmanca eylem ve provokasyonlar” sergilediğini belirten Cezayir, hava sahasını Fas’a kapattı. 

DÜNYA 23.09.2021, 08:09 23.09.2021, 13:30
Cezayir, hava sahasını Fas uçaklarına kapattı 

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun liderliğinde toplanan Yüksek Güvenlik Konseyi’nin ardından Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada, Fas ve Cezayir ilişkileri ile ilgili girilen yeni dönem, kamuoyu ile paylaşıldı. 

“Fas, düşmanca hareketler sergiliyor” 

“Konsey, Fas’ın sivil ve askeri uçaklarına ve bu ülkenin tescil numarasını taşıyan uçaklara hava sahasının derhal kapatılması kararını vermiştir.” açıklamasında bulunan Cumhurbaşkanlığı, kararın derhal eyleme dökülmesi için talimat verdi. Söz konusu kararın, “Fas tarafından sürekli tekrarlanan düşmanca eylemler ve provokasyonlar sebebiyle alındığı” bildirildi. Karar, 23 Eylül 2021 sabah saatlerinden itibaren geçerli olacak. Kararın ne zaman sonlandırılacağı ise kesin olarak belli değil. 

Öte yandan Fas, konuyla ilgili açıklamalarda bulunmadı. 



İlişkiler, 24 Ağustos’ta kesildi 

Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtan Lamamra, 24 Ağustos 2021 tarihinde yaptığı bir açıklamada “son dönemde yaşanan düşmanca eylemler” sebebiyle Fas ile diplomatik ilişkilerin tek taraflı kesildiğini duyurmuştu. Lamamra’nın açıklamasının ardından bir duyuru yayınlayan Fas Dışişleri Bakanlığı ise Cezayir’in tek taraflı eylemini asla kabul etmediğini bildirmişti. 

İki ülke arasındaki anlaşmazlık, ezelden geliyor 

Fas ve Cezayir arasındaki gerginliğin sebebi, Batı Sahra bölgesindeki sorunlardan kaynaklanıyor. Fas, Cezayir’i, Batı Sahra bölgesindeki ayrılıkçı “Polisario Cephesini” desteklemekle suçluyor. Cezayir'in ise komşusu Fas’ın, Batı Sahra’daki adımlarını desteklemediği tüm dünya tarafından biliniyor. Bununla birlikte seneler önce Marakeş’te meydana gelen bir terör saldırısının arkasında Cezayirlilerin bulunduğunu söyleyen Rabat yönetimi, Ağustos 1994’te Cezayir vatandaşlarından vize talep etmeye başlamıştı. O döneme kadar iki ülke arasında böyle bir durum söz konusu değildi. Bunun üzerine ise Cezayir, Fas ile arasındaki sınır kapısını Eylül 1994’te kapatmıştı. 

Yorumlar (0)