Cezayir'den sözde barış planına tepki!

Cezayir yönetimi, Filistinlilerin kendi devletlerini kurma hakkının zaman aşımına uğramayacağını duyurdu.

DÜNYA 30.01.2020, 08:02
Cezayir'den sözde barış planına tepki!

Cezayir yönetimi, Filistin halkının, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız devletini kurma hakkının "zaman aşımına uğramayan" bir hak olduğunun altını çizdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın önceki gün kamuoyuna duyurduğu "Yüzyılın Anlaşması" isimli 80 sayfalık sözde barış planına Cezayir'den ilk tepki Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla ortaya konuldu.

"Cezayir, Filistin'in hakkına destek veriyor"

Cezayir Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:

"Yüzyılın Anlaşması sözde barış planının açıklanmasının ardından Cezayir, Filistin meselesine ve dokunulması ve zaman aşımına uğraması söz konusu olmayan bağımsız Filistin devletinin kurulması hakkına verdiği desteği yinelemektedir."

Dışişleri Bakanlığının açıklamasında Filistin-İsrail sorununun ancak Filistinlilerin de çözüme ortak edilmesiyle çözülebileceği belirtilerek, Arap Barış Girişimi ve BMGK'nin (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) ilgili kararlarına bağlılık vurgusu yapıldı.

Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Filistinlilere yönelik "siyasi bölünmüşlüğü sona erdirme ve ortak bir dil geliştirme" çağrısı da yapıldı.

Arap Birliğinin "1967 sınırları" kararı

Arap Birliği üyesi ülkeler, 2002 senesinde Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta kabul ettiği Arap Barış Girişimi bildirisiyle 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletini kabul etmedikçe İsrail'le normalleşmeyi reddettiklerini duyurmuştu.

Yorumlar (0)