Cezayir'deki Fransız sömürgesi dönemi mercek altında

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, Fransız sömürgesi döneminde ülkede yaşananların açığa çıkarılabilmesi için tarihçilerden oluşan bir komitenin kurulacağını duyurdu. Komitede Cezayirli ve Fransız tarihçilerin yer alacağı açıklandı. İşte Fransa ile Cezayir arasında çözüme kavuşturulması beklenen dosyalar...

DÜNYA 11.12.2022, 17:06 Hakan Öksüz
Cezayir'deki Fransız sömürgesi dönemi mercek altında

Fransa'nın Cezayir'deki sömürgecilik faaliyetleri, iki ülkenin tarihçilerinin bir araya geleceği bir komite tarafından araştırılacak. Ülkesinin, Fransız sömürgesinden kurtulması için 11 Aralık 1960 tarihinde başlayan protestoların yıl dönümünde açıklamada bulunan Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, 1830 ve 1962 yılları arasında gerçekleşen olayların araştırılacağını söyledi.

Tebbun: "5 Cezayirli tarihçiyi görevlendirdik"

Sömürge döneminde yaşananları araştırmak için kasım ayında 5 Cezayirli tarihçiyi görevlendirdiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tebbun, "Fransız yetkililerle yaptığımız görüşmelerin ardından bu komitenin oluşturulması kararını aldık. Cezayirli ve Fransız tarihçilerin yer alacağı bu komitede tarihi gerçekler araştırılacak ve ortaya dökülecek." dedi.

Ağustos ayında imzalar atılmıştı

Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ağustos Cezayir Deklarasyonu'na imza atan Tebbun, iki ülke arasındaki iş birliğinin güçlendirileceğini söylemişti. Cezayir'de 1830 ile 1962 yılları arasında yaşanan sömürgecilik dönemine ilişkin kayıtların açılacak olması, Fransa'da tartışma başlatmıştı.

Kafataslarının bir kısmı iade edilmişti

Sömürgecilik döneminin kayıtlarını barındıran Cezayir arşivi, yıllardır talep edilmesine rağmen Fransız yetkililer tarafından iade edilmiyor. İadesi istenenlerin arasında, Paris'teki İnsan Müzesi'nde bulunan halk devrimi liderlerinin kafatasları da yer alıyor. Bazı tarihi isimlerin kafatasları 2022 yılında iade edilse de birçoğu halen daha müzede bulunuyor.

Üçüncü ve dördüncü dosyada neler var

İki ülke arasındaki 4 tarihi dosya ile ilgili müzakereler devam ediyor. Cezayir makamları, "Cezayir arşivi" ve "kafatasları" dışındaki diğer 2 dosyayı da açıkladı. Üçüncü dosyada Cezayir çölünde 1960-1966 yıllarında yapılan nükleer denemelerde hayatını kaybedenlerin aileleri için talep edilen tazminat yer alıyor. Dördüncü dosyanın ise Bağımsızlık Savaşı (1954-1962) esnasında kayıplara karışan 2 bin 200 kişinin başına ne geldiği ile ilgili olduğu belirtiliyor.

Yorumlar (0)