Cezayir'de "yeni bir devrim" isteniyor!

Onbinlerce Cezayirli, ülkede "yeni bir devrim" talep etmek için sokaklara döküldü.

DÜNYA 02.11.2019, 10:10 02.11.2019, 10:38
Cezayir'de "yeni bir devrim" isteniyor!

Cezayirliler, ülkeyle aynı ada sahip başkent Cezayir'de, ülkenin Fransız mandasından bağımsızlığını kazanmasının 65. yılında sokaklara döküldü. Cezayir sokaklarındaki vatandaşlar, hükümetin Aralık ayında yapılacağı açıklanan seçimleri protesto etti ve "yeni bir devrim" talebinde bulundu.

Cezayir'de neler yaşandı?

20 yıldır iktidarda olan Başkan Abdülaziz Buteflika, haftalarca süren protestolar sonrasında Nisan ayında görevinden istifa etmişti. Buteflika'nın Şubat ayında, bir sonraki seçimlerde yeniden aday olacağını açıklaması üzerine Cezayir'de aylar süren protestolar başlamıştı.

Cezayir ordusunun, 82 yaşındaki eski başkanın artık görevlerini yerine getirecek kapasiteye sahip olmadığı yönünde bir açıklama yapmasının ardından, Buteflika görevinden ayrılmıştı.


Cezayirliler, geçtiğimiz yaz tutuklanan ve Fransa'yla savaşın kahramanlarından Lakhdar Burega'nın fotoğraflarıyla protestolara katılıyor.

Gençler protestoların başını çekiyor

Buteflika'nın istifası, ülkede tansiyonun düşmesi için yeterli olmadı. Peş peşe 37 Cuma boyunca süren protestolarda özellikle gençler ön plana çıkıyor. Cezayirli gençler; hükümetin tamamen yenilenmesini ve ülke çapında reformlar yapılmasını istiyor ve ülke liderlerini yolsuzluk ve baskıcılıkla suçluyor.

Protestocuların en büyük çağrısı, ülkedeki siyasi sistem yüzünden şeffaf ve adil olmayacağını iddia ettikleri seçimlerin Aralık ayında yapılmaması.

Yorumlar (0)