Cezayir'de kimse sandığa gitmedi!

Cezayirliler Perşembe günü düzenlenen başkanlık seçimlerini büyük ölçüde protesto etti.

DÜNYA 13.12.2019, 09:47
Cezayir'de kimse sandığa gitmedi!

Cezayir, Perşembe günü eski Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika'nın istifasının ardından gelecek yeni liderini seçmek için oy kullandı. 10 aydır protestolarla çalkalanan Cezayir'de birçok vatandaş başkent Cezayir başta olmak üzere birçok şehirde cumhurbaşkanlığını seçimini boykot etmek için sokaklara döküldü.

Cezayir halkı, eski lider Buteflika'ya yakınlıklarıyla bilinen 5 adayı da protesto etmek için "Çetelerle seçim yok" sloganları attı. Ülkenin bazı şehirlerinde sandıklar, eylemcilerin baskınlarına sahne oldu.

Cezayir'de neler oldu?


Eski Cumhurbaşkanı Buteflika

Cezayir, Şubat ayından beri büyük bir siyasi krizle mücadele ediyor. 82 yaşındaki eski Cumhurbaşkanı Buteflika'nın geçirdiği hastalıklar ve rejiminin büyük ölçüde yolsuzlaştığı iddiaları, Cezayir halkının Buteflika'yı istifaya çağırdığı ülke çapında büyük protestolara yol açmıştı. Cezayir ordusunun da desteğini kaybeden Buteflika, Nisan ayında istifa etmişti. Eylül ayında bir mahkeme Abdülaziz Buteflika'nın kardeşi Said Buteflika'yı "devlete karşı komplo" suçundan dolayı 15 yıl hapis cezazsına çarptırmıştı.

"Çete" benzetmesini Salah yapmıştı


Genelkurmay Başkanı Salah

Buteflika'nın istifasından sonra "ülkenin en güçlü adamı" olarak adlandırılan ve 12 Aralık seçimlerinin düzenlenmesi emrini veren Genelkurmay Başkanı Ahmed Gaid Salah, Buteflika'nın yakın müttefiklerinden oluşan cumhurbaşkanlığı adayları için "çete" benzetmesini yapan ilk kişiydi. Salah, ülkenin seçimlere gitmesinin siyasi krizden çıkışın tek yolu olduğunu düşünüyordu.

Kimler cumhurbaşkanlığına aday?


Eski Başbakan Tebboune

Adaylar arasında bulunan Abdülmecid Tebboune ve Ali Benflis, Buteflika'nın eski başbakanlarından ikisi olarak öne çıkıyor. Azzeddin Mihoubi eski kültür bakanı, Abdülkader Bengrine eski turizm bakanı ve Abdülaziz Belaid ise iktidardaki FLN partisinin merkezi komitesinin eski üyesü olarak dikkat çekiyor.

Seçimlere katılım sadece %20!

Buteflika muhaliflerinin büyük kısmı, 12 Aralık seçimlerine katılmamayı tercih etti. Cezayir'in seçim komisyonu, yerel saatle saat 15.00'da oy kullanma oranının sadece %20 olduğunu açıklamıştı. Eski başbakan Tebboune'nin, Genelkurmay Başkanı Salah'la bağlarından dolayı seçimin favorisi olduğu tahmin ediliyor. Cezayir'de seçim öncesi anketlerin yapılması yasak olduğu için seçimi kimin kazanacağı hakkında bir tahmin yürütülemiyor.

Yorumlar (0)