Cezaevinde korkunç işkence

Esed rejiminin muhaliflere yardım ettiği iddiasıyla tutukladıktan sonra cezaevinde yaklaşık bir yıl işkence yaptığı Türkmen İsmail Emir, yaşadıklarını anlattı.

DÜNYA 30.06.2019, 14:28
Cezaevinde korkunç işkence

Suriye'de Beşşar Esed rejimi tarafından, muhaliflere yardım ettiği iddiasıyla tutukladığı Türkmen İsmail Emir, cezaevinde gördüğü işkenceleri unutamıyor.

Üç çocuk babası 39 yaşındaki Türkmen İsmail Emir, Suriye'de yaklaşık bir yıl tutuklu kaldığı cezaevlerinde yaşadığı ve tanık olduğu işkenceleri, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine anlattı.

Türkmen İsmail Emir, iç savaşın başında Beşşar Esed rejiminin kendisini Bayırbucak'ta savaşan Türkmen muhaliflere silah sağlayacağı iddiasıyla, kendisi gibi 20 kişiyle birlikte gözaltına aldığını söyledi.

Hapisteki üçüncü gününde işkencelerin başladığını dile getiren İsmail Emir, "Benim muhaliflerin öncüsü olduğumu ileri sürdüler. Türkiye'den silah getireceğimi düşünerek hapse aldıklarını öğrendim. Bu işlerle işim olmadığını, herhangi bir ilgimin bulunmadığını anlattım. Bana inanmadılar ve işkenceye başladılar. 24 saat tavana asılı halde tutuldum. Ellerimi tavana bağladılar. Ayak parmaklarım aşağıdan çekiliyordu. Elimi gevşetsem ayağım, ayağımı gevşetsem elim kopuyordu. Aç ve susuz böylece bıraktılar. Sonra indirip hücreye attılar." dedi.

İsmail Emir, ne yatmanın ne ayakta durmanın mümkün olduğu bir metrekarelik hücrede kaldığını dile getirerek, işkenceye maruz kalacak olma korkusuyla tuvalete dahi gidemediğini anlattı.

Bu sürede aşırı zayıfladığını söyleyen İsmail Emir, hafızasından silemediği o günleri şöyle anttı:

"Hücrede yatamıyorsun ve gerinemiyorsun. Ne yiyebiliyorsun ne de içebiliyorsun. Peki neden? Sabah ve akşam 2 kere tuvalet var. Bir ekmek bir de su veriyorlardı. Suyu içip, ekmeği yesem tuvaletim gelecek. Tuvalete de gidemiyorsun çünkü hücre ile tuvalet arasında öldüresiye dövüyorlardı. Biz de bir dilim ekmeği dörde bölüyorduk. Bir bardak suyu da 2-3 günde içiyorduk."

"Tırnaklarımı kerpetenle çektiler"

Arkadaşının el ve ayak parmaklarını kerpetenle çektiklerini, elektrik verdiklerini anlatan İsmail Emir, "Yapılanların hepsini gözlerimle gördüm. O parmakların çekilmesi insanın canını çıkartıyor. Ne işkenceler gördük biz. Hapisteyken bir komutan, 'Her türlü pisliği yapın ama Beşşar Esed'e dokunmayın' diyerek ayakkabısıyla kafama bastırdı." dedi.

"Allah korkuları yoktu"

Yaşadığı kabus dolu günleri aklından çıkaramıdığını söyleyen İsmail Emir, "Hapishanede beni ellerimden astıkları ilk anda acıyla 'Ya Allah' diye bağırırken Allah'a küfrediyorlardı. 'Muhammed' ve 'anne' dedikçe de küfrediyorlardı. Allah korkuları yoktu, merhametleri asla yoktu." şeklinde konuştu.

Türkmen İsmail Emir, özellikle Şam'daki hapishanelerin Beşşar Esed'in işkence merkezi olduğunun altını çizerek, işkencelerin ardından bir süre sonra suçsuz olduğu için serbest bırakıldığını söyledi.

Bir süre daha Suriye'de kaldıktan sonra 2016'nın ekim ayında ailesiyle Türkiye'ye sığındığını dile getiren Türkmen İsmail Emir, Kahramanmaraş'ta yaşadığı acı ve işkenceleri unutup çocuklarına iyi bir gelecek sağlamak için çalıştığını anlattı.

Muhalif kaynaklara göre, Suriye'de rejimin cezaevlerinde en az 500 bin kişi tutuluyor. Tespit edilebilen 13 bin 500'den fazla kadın, rejimin zindanlarında işkence gördü ya da tecavüze uğradı. 7 binin üzerinde kadın halen Beşşar Esed rejiminin cezaevlerinde alıkonuluyor.

Yorumlar (0)