Çernobil'de yangın felaketi: Radyasyon 16 kat arttı!

Ukrayna’da bulunan ve 1986'da nükleer felaketin gerçekleştiği Çernobil’de orman yangını başladı. Bölgede radyasyon düzeyinin 16 buçuk kat arttığı bildirildi. 

DÜNYA 06.04.2020, 10:16
Çernobil'de yangın felaketi: Radyasyon 16 kat arttı!

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) zamanında 26 Nisan 1986 tarihinde Ukrayna'daki Çernobil şehrinde yer alan nükleer santralde gerçekleşen patlamanın etkileri hala sürüyor.

Radyasyon bulunması sebebiyle girilmeyen bölgede iki gün önce orman yangını çıktı. Ukrayna Acil Durumlar Bakanlığına bağlı ekipler tarafından yangını kontrol altına almak üzere çalışma başlatıldı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, yangına Mİ-8 helikopteri ve AN-32P uçağının yanı sıra 140 personel ve 80 itfaiye aracı ile şu ana kadar 140 ton su kullanılarak müdahalede bulunulduğu kaydedildi. 

Yangın sebebiyle bölgede 20 hektarlık ormanlık alan hasar gördü. 

Çernobil şehrinde hala nükleer santral felaketinin izleri ile karşılaşılırken, bölgede radyasyon düzeyi normalin çok üstünde seyrediyor. Çıkan yangın sebebiyle bölgede gerçekleştirilen son ölçümlerde bu düzeyin daha da aşıldığı bildirildi. 

Uzmanlarca gerçekleştirilen ölçümlerde Çernobil şehrinde radyasyonun normalin 16 buçuk kat üzerinde seyrettiği ifade edildi. 

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yayılmayı sürdürdüğü Ukrayna’da Kiev yönetimi bir yandan pandemi ile savaşırken, diğer yandan da yangın sebebiyle zor günler geçirmeye başladı. Yangının hala sürmesi sebebiyle radyasyon düzeyinin daha da artış gösterebileceği, Ukrayna ve komşu ülkelerde yeni bir radyasyon yayılımı tehlikesi bulunabileceği hususunda uyarıda bulunuldu.

Yorumlar (0)