Cenevre’deki gayri resmi Kıbrıs Konferansı başladı 

İsviçre Cenevre’de düzenlenen gayri resmi 5+1 formatlı Kıbrıs Konferansı başladı.  

DÜNYA 27.04.2021, 17:59 28.04.2021, 14:20
Cenevre’deki gayri resmi Kıbrıs Konferansı başladı 

İsviçre Cenevre’de, Birleşmiş Milletler öncülüğünde toplanan KKTC, GKRY, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin taraf olduğu “gayri resmi Kıbrıs Konferansı” başladı. 5+1 formatında düzenlenen konferansta GKRY ve KKTC’nin arasındaki sorunların; İngiltere, Yunanistan ve Türkiye garantörlüğünde “çözüme” kavuşturulması bekleniyor.



Konferans öncesinde BM Cenevre Ofisi’nde konuşan BM Sözcüsü Stephane Dujarric, “Toplantının amacı, yakın zaman içinde Kıbrıs sorununun çözümü için tarafların ortak zeminde anlaşıp anlaşamayacağını belirlemektir.” şeklinde açıklamada bulundu. 



Konferans, 27-29 Nisan boyunca sürecek

3 gün sürmesi beklenen konferansın açılışından önce KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Sekreteri Guterres ile özel olarak görüşecek. Görüşme sırasında Ersin Tatar’a KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu eşlik edecek. 



Bu görüşmenin ardından ise Ersin Tatar’ın, GKRY Lideri Nikos Anastasiadis ile özel olarak görüşmesi bekleniyor.



Konferansın ilk gününde özel görüşmelerin yapılacağı, bu akşam saatlerinde ise Genel Sekreter Guterres’in başkanlar onuruna bir resepsiyon vereceği gelen bilgiler arasında.



Ülke liderleri ve diğer misafirler, Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nin yakınında bulunan InterContinental Hotel tarafından ağırlanıyor. İsveç polisi ise otel ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri almış durumda. 



İlk toplantı yarın

Bugünün özel görüşmeler ve resepsiyon ile geçmesinden sonra yarın sabah saatlerinde ilk toplantının başlaması bekleniyor. BM Cenevre Ofisi’nde gerçekleştirilecek olan ilk toplantı sonrasında Dujarric ve Guterres, tüm taraflarla görüşmeler gerçekleştirecek. İkili şekilde olan bu görüşmeler sonrasında ise üçüncü günde tüm tarafların birlikte görüşme yapması bekleniyor.

Yorumlar (0)