Cenevre Zirvesi öncesi Libya'da kritik gelişme: Katılmayacaklar!

Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanı Halid el-Meşri, toplantıya kimlerin katılacağını bilmedikleri için Cenevre'ye gitmeyeceklerini söyledi.

DÜNYA 22.02.2020, 15:36 22.02.2020, 17:02
Cenevre Zirvesi öncesi Libya'da kritik gelişme: Katılmayacaklar!

Cenevre Zirvesi öncesi Libya'da kritik bir gelişme yaşandı. 

Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanı Halid el-Meşri, zirveye kimlerin katılacağını bilmemeleri nedeniyle Cenevre'ye gitmeyeceklerini bildirdi.

"Toplantının içeriği ve vizyonu belli değil"

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı Öfke Volkanı Operasyonu Basın Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre Halid el-Meşri, Birleşmiş Milletler'den (BM) Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) herhangi bir açıklama yapılmadığını, toplantının içeriği ve vizyonunun ortaya konmadığını kaydetti. 

Mişri, karşı taraftan kimlerin katılacağına ilişkin bilgi sahibi olmadıklarını aktararak, Birleşmiş Milletler'den (BM) açıklama gelmeden toplantıya katılmayacaklarını ifade etti. 

Öte yandan Mişri, Halife Hafter'in sivillere saldırı düzenlemek amacıyla Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) finansal destek aldığını da anımsattı. 

Toplantılardan sonuç çıkmamıştı

Türkiye ve Rusya'nın öncülüğünde geçtiğimiz haftalarda Moskova'da Libya Zirvesi düzenlenmiş fakat Halife Hafter'in masayı terk etmesi nedeniyle görüşmelerden sonuç çıkmamıştı.

Ardından birçok ülkenin lideri, Almanya'nın başkenti Berlin'de Libya konulu bir toplantı düzenlemiş ve Libya'da ateşkes sağlanması hususunda uzlaşılmıştı. Fakat Halife Hafter güçleri bu anlaşmaya da uymamış ve pek çok kez mutabakatı ihlâl etmişti. 

Hafter'den koşullu evet!

Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki görüşmeler ise geçtiğimiz günlerde askıya alınmıştı. Fakat Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan son açıklamada, "Libya'da kalıcı ateşkesi sağlamak amacıyla Cenevre'deki 5+5 formatındaki ortak askeri komite toplantıları yeniden başladı." ifadeleri kullanılmıştı. 

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Halife Hafter, Türk askerlerinin Trablus'tan çekilmesi ve Ankara'nın Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) desteğine son vermesi halinde ateşkese "evet" diyeceğini kaydetmişti. 

Yorumlar (0)