Cenevre'de kritik Suriye zirvesi düzenlenecek!

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, yarın akşam Türkiye, Rusya ve İran Dışişleri Bakanları ile Cenevre'de bir araya geleceğini açıkladı.

DÜNYA 28.10.2019, 17:20 28.10.2019, 17:49
Cenevre'de kritik Suriye zirvesi düzenlenecek!

Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde gerçekleştirdiği basın toplantısında, Suriye'nin yeni anayasasını yazacak Komite'nin 150 üyesinin Cenevre'ye gelmeye başladığını bildirdi.

Anayasa Komitesi toplantılarının resmi açılışının 30 Ekim günü BM Cenevre Ofisi'nde düzenleneceğini kaydeden Pedersen, "Anayasa Komitesi'nin oluşturulmasına yönelik anlaşma, Suriye hükümeti (Beşşar Esed rejimi) ve muhalifler arasındaki ilk siyasi anlaşma olma özelliğini taşıyor." ifadesini kullandı.

Pedersen, Komite'nin Suriye'de "daha geniş siyasi sürecin" kapısını aralayacağına dikkat çekerek, "Şu gerçeğin oldukça farkındayız ki Anayasa Komitesi tek başına Suriye'deki ihtilafları çözemez, çözmeyecek. Anayasa Komitesi sadece doğru istikamete, bu savaşın zorlu yoluna ve yeni Suriye'ye giden bir adım olması açısından önem taşıyor." açıklamasında bulundu.

"Kadın ve çocukların serbest bırakılması çağrısında bulunuyorum"

Komite ile sahada "anlamlı gelişmeler" görmek istediklerini bildiren Pedersen, daha önce de birçok kez dile getirdiği üzere Cenevre'deki toplantılarda Suriye'deki tutukluların, kaçırılan ve kaybolan sivillerin durumumun görüşülmesi gerektiğini belirtti.

Pedersen, "On binlerce Suriyeli hala esir, kaçırıldı veya kayıp. Öncelikle kadın ve çocukların serbest bırakılması çağrısında bulunuyorum. Eğer bu gerçekleşirse yeni sürecin başlangıcı için onların (Komite üyelerinin) ciddi olduğuna dair çok güçlü bir sinyal verileceğine inanıyorum." dedi. 

Yeni Anayasa'nın Suriye halkı tarafından onaylanması gerektiğini ifade eden Pedersen, Cenevre'de düzenlenen toplantılarda Komite üyelerinin kararlarının oy birliği (konsensus) veya bu olmaz ise yüzde 75 çoğunluk aranarak alınacağını kaydetti.

Kritik zirve

Pedersen, yarın Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in BM Cenevre Ofisi'nde görüşeceğini açıkladı.

Bugün Avrupa Birliği (AB) temsilcisiyle görüştüğünü belirten Pedersen, geçen cuma da "küçük grup" olarak adlandırılan ülke temsilcileri ile bir araya geldiğini hatırlattı.

BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, çarşamba günü Komite'nin resmi açılışında yalnızca Komite üyeleri ile BM yetkililerinin bir araya geleceğini, ülkelerden temsilci bulunmayacağını da sözlerine ekledi. 

Yorumlar (0)