Cenaze masrafı ve taç giyme töreninin maliyeti belli oldu

İngiltere’de önceki gün hayatını kaybeden Kraliçe 2. Elizabeth’in cenaze masrafı ile Kral 3. Charles’ın önümüzdeki sene yapılması beklenen taç giyme töreninin toplam maliyeti 128 milyon lirayı bulacak. 

DÜNYA 13.09.2022, 17:01 15.09.2022, 11:05
Cenaze masrafı ve taç giyme töreninin maliyeti belli oldu

Ülkesine 70 sene hizmet eden ve İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı olarak kayıtlara geçen Kraliçe 2. Elizabeth, 96 yaşında hayatını kaybetti. Kraliçenin vefatının ardından oğlu Charles, İngiltere’nin yeni kralı oldu. 73 yaşında tahta oturan 3. Charles, yaptığı ilk konuşmada, barış ve huzuru korumak için mücadele edeceğini vurguladı. 

19 Eylül’de cenaze töreni düzenlenecek

Öte yandan Kraliçe 2. Elizabeth için 19 Eylül Pazartesi günü cenaze töreni yapılacağı duyuruldu. Böylelikle 1965 yılından bu yana İngiltere’de ilk kez bir devlet cenazesi için resmi tören düzenlenmiş olacak. İngiltere’deki resmi cenaze törenleri, katı protokol kuralları çerçevesinde yapılıyor. Ulusa mal olmuş kişiler için düzenlenen resmi tören, vatandaşlar tarafından da takip edilebiliyor. 

Prenses Diana’nın cenazesi için 3 ile 5 milyon pound arası ödeme yapılmıştı

Altın görünümlü araçlar ve binlerce personelin yer aldığı bu törenlerin maliyeti ise dudak uçuklatıyor. Evening Standart gazetesinde yer alan habere göre, Kraliçe 2. Elizabeth’in annesinin 2002 yılındaki cenazesine yaklaşık 5,4 milyon pound harcandı. 1997 yılında, Prenses Diana’nın cenazesi için ise 3 ile 5 milyon pound arası bir ödeme gerçekleştirildi. 

Toplam maliyet 128 milyon lirayı bulabilir

İngiltere, önümüzdeki süreçte de hem cenaze masrafları hem de yeni kralın taç giyme töreni için yüklü bir miktar ödeme yapmak zorunda kalacak. Bu duruma ek olarak resmi tatiller de ülke ekonomisine olumsuz yansıyor. Kraliçe 2. Elizabeth’in cenaze masrafları ile Kral 3. Charles’ın önümüzdeki sene yapılması beklenen taç giyme töreninin toplam maliyetinin 128 milyon lirayı bulabileceği hesaplanıyor. 

İngiliz ekonomisine ağır bir yük getirecek

Öte yandan cenaze gününde İngiltere’de hayatın tam anlamıyla durması bekleniyor. Törenin yapılacağı 19 Eylül’de ülkedeki işletmelerin büyük çoğunluğu kepenk kapatacak. Premier Lig maçlarının da kısa süre önce ertelendiği duyuruldu. 19 Eylül Pazartesi günü İngiltere’de resmi tatil olacak ve ülkenin borsası 2 haftadan az bir süre içinde 2. kez kapanacak. Yeni dönemde Kral 3. Charles’ın portresi ile yeni İngiliz paralarının basılması gerekecek. Kraliçe’nin portreleri ise kaldırılacak. Pullardan polis üniformalarına kadar pek çok değişiklik yapılacak ve bu değişiklikler yeni kralın saltanatını yansıtacak. Tüm gider kalemleri hesaplandığında ülke ekonomisine ağır bir yük getiren bu değişim, İngiltere’de yeni bir tartışma konusu oldu. 

Yorumlar (0)