Çekya sandık başında: İşte en popüler adaylar

Çekya, seçimle göreve gelecek 4'üncü cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti. Ülkedeki 8 milyondan fazla seçmen, yarın sona erecek oylamada 8 aday arasından seçim yapacak. Çekya'nın en zengini Andrej Babis, eski Genelkurmay Başkanı Petr Pavel ile tek kadın aday Danuse Nerudova, öne çıkan isimler arasında yer alıyor.

DÜNYA 13.01.2023, 18:35 Hakan Öksüz
Çekya sandık başında: İşte en popüler adaylar

10 milyon 700 bin nüfuslu Çekya, yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti. Ülkede yaşayan yaklaşık 8 milyon 275 bin seçmen, bugün ve yarın oylarını kullanabilecek. Bugün 14.00'te başlayan oy verme işlemi, saat 22.00'de sona erecek. Yarın ise saat 08.00 ila 14.00 arası sandıklara gidilerek oy verilebilecek. 

Çekya'da cumhurbaşkanlığı için adaylığını koyan 8 isimden sadece birinin kadın olması dikkat çekiyor. Sandıktan birinci çıkacak aday, ülkenin seçimle göreve gelen 4'üncü cumhurbaşkanı olarak koltuğa oturacak.

Çekya'nın en zengini Andrej Babis, anketlerde önde

Adaylar arasında öne çıkan üç isimden biri olan eski başbakan Andrej Babis, ana muhalefetteki Gayrimemnun Vatandaşlar Hareketi (ANO) Genel Başkanı olarak seçim kampanyası yürüttü. 2021'de gerçekleştirilen milletvekili seçimlerinde az farkla kaybetmişti. 

Çekya'nın en zengin iş insanı olarak da tanınan Andrej Babis'in adı, yolsuzluk davaları ile de anılıyordu. Hakkındaki yolsuzluk davasında suçsuz olduğu kanaatine varılan Babis'in, bu mahkeme kararından dolayı avantajı eline geçirdiği söyleniyor.

Eski Genelkurmay Başkanı Pavel: "Huzur ve düzen getireceğim"

Seçimde yarışan popülerden adaylardan birinin de eski Genelkurmay Başkanı Petr Pavel olduğu belirtiliyor. Ülkeye "huzur ve düzen" getireceği vaadiyle seçim propagandası yürüten Pavel, askeri deneyiminin yanı sıra karizmatik kişiliği ile de dikkat çekiyor.

Kadın aday Danuse Nerudova: "Yolsuzluk davalarında adım yok"

Seçim öncesi anketlerindeki oy oranıyla popüler adaylardan biri olan eski Rektör Danuse Nerudova, ülkenin seçimle iş başına gelen 4'üncü cumhurbaşkanı olmak istiyor. Komünist bir geçmişe sahip olmadığını ve şimdiye kadar adının bir yolsuzluk davasıyla anılmadığını belirten Danuse Nerudova'nın, anketlerdeki yüzde 28'lik oy oranıyla kazanma olasılığı bulunan adaylar arasında yer aldığı belirtiliyor.

Yorumlar (0)