Çekya Cumhurbaşkanı aradı, Çin hava araçları ve gemileri sınırı geçti

Çin ordusuna ait olduğu belirlenen 34 adet askeri hava aracı ile 9 savaş gemisinin, dün akşamdan bu yana Tayvan Adası çevresinde manevra yaparak iki ülkeyi ayıran sınır hattını geçtiği bildirildi. Bu sınır ihlallerinin, Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel ile Tayvan lideri Tsai Ing-Wen arasındaki telefon görüşmesinden sonra gerçekleştiği kaydedildi.

DÜNYA 01.02.2023, 09:15 Hakan Öksüz
Çekya Cumhurbaşkanı aradı, Çin hava araçları ve gemileri sınırı geçti

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin ordusuna ait 34 askeri hava aracının yanı sıra 9 savaş gemisinin dün akşam saatlerinden bu yana Ada çevresinde manevra yaptığını bildirdi. Bakanlığın açıklamasına göre "BKZ-007" ile "BKZ-005" tipi askeri dronların yanı sıra 2 adet "Y-8 ELINT" isimli elektronik istihbarat uçağının da bölgede uçtuğunu duyurdu.

Havadan ve denizden ihlal var

Tayvan'dan gelen duyuruya göre 6 adet J-16, 4 adet J-10, 2 adet J11 ve 2 adet SU-30 savaş uçağıyla birlikte bir deniz devriye aracı, Çin ile Tayvan'ı ayıran sınır hattını geçti. Bakanlık, "Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ)" olarak ilan ettikleri bölgenin hem havadan hem de denizden ihlal edildiğini açıkladı.

Söz konusu ihlallerin Tayvan'ın devriye uçakları ve yer füze sistemleri tarafından yakın takibe alındığı, herhangi bir saldırı durumunda hızlı şekilde karşılık verilebileceği belirtildi. Çin tarafından gerçekleştirilen söz konusu ihlallerin, Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel ile Tayvan lideri Tsai Ing-Wen arasındaki telefon görüşmesinden sonra yapılmasının dikkat çekici olduğu vurgulandı.

Pekin hükümeti, Tayvan'ı bağımsız bir ülke olarak tanımıyor

Çin yönetimi, "tek Çin ilkesinin ihlali" ve "Tayvan'daki ayrılıkçı güçlere yanlış mesaj verilmesi" nedeniyle söz konusu görüşmeyi protesto ettiğini bildirmişti. İki ülke arasındaki gerilim, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin geçen yılın ağustos ayında Tayvan'a yaptığı ziyaretin ardından had safhaya çıkmıştı. Çin savaş uçakları ve gemileri, bu tarihten sonra iki ülkeyi ayıran hava ve deniz sınırını geçmeyi sürekli hale getirmişti.

Yorumlar (0)