Çavuşoğlu, Org. el-Burhan ile görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkanı ile görüştü.

DÜNYA 17.08.2019, 08:28
Çavuşoğlu, Org. el-Burhan ile görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ile görüştü.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Geçici Sivil Yönetim düzenlemelerini içeren Anayasal Bildiri’nin imza töreni için bulunduğu Sudan'ın başkenti Hartum'da Sudan Askeri Geçiş Konseyi (AGK) Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sudan Askeri Geçiş Konseyi (AGK) Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabından paylaşımda bulundu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Sudan Askeri Geçiş Konseyi (AGK) Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ile görüşmemizde, Sudan’daki tüm tarafları Geçici Sivil Yönetimin kurulma sürecindeki sağ duyularından dolayı tebrik ettik. Sudan’ın istikrar ve güvenliği için Sudan hükümetine ve Sudanlı kardeşlerimize desteğimiz devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ayrıca Sudan Dışişleri Bakan Vekili Ömer Deheb Fadl Muhammed ile de bir araya geldi. Siyasi uzlaşıdan dolayı Sudan Dışişleri Bakan Vekili Ömer Deheb Fadl Muhammed'i tebrik eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeni kurulacak hükümetle iş birliği projelerini ilerletmeye hazır olduklarını, dost ve kardeş Sudan ile dayanışmanın her zaman süreceğine vurgu yaptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, daha sonra Türk iş insanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle Büyükelçilik konutundaki akşam yemeğinde bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, askeri yönetim ile sivil muhalif koalisyon arasında Geçici Sivil Yönetim düzenlemelerini içeren Anayasal Bildiri’nin yarın düzenlenecek imza törenine katılacak.

Sudan'da Anayasal Bildiri

Sudan'daki krizi atlatmak için Askeri Geçiş Konseyi ile sivil muhalif koalisyon Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri arasında 4 Ağustos'ta ülkedeki siyasi krizi sonlandıracak ve ortak geçiş yönetimini başlatacak anayasal bildiri imzalanmıştı.

İmzalanan anlaşmaya göre, anayasal bildiri için 17 Ağustos'ta resmi imza töreni tertiplenecek. Törenden bir gün sonra Askeri Geçiş Konseyi lağvedilip, Devlet Başkanlığı Konseyi kurulacak.

Devlet Başkanlığı Konseyinin 6 sivil, 5 asker üyesi 19 Ağustos'ta yemin ederek görevine başlayacak.

Yeni Devlet Başkanlığı Konseyi tarafından 20 Ağustos'ta başbakan atanacak. Kabine üyelerinin 28 Ağustos'ta açıklanması, Devlet Başkanlığı Konseyinin onayının ardından 31 Ağustos'ta da yemin ederek çalışmalarına başlaması bekleniyor.

1 Eylül'de Devlet Başkanlığı Konseyi ile kabinenin ilk toplantısını yapması, Devlet Başkanlığı Konseyi, başbakan ve bakanlar kurulunun belirlenmesinin ardından üç ayda ise parlamentonun oluşturulması bekleniyor.

Yorumlar (0)