Çavuşoğlu BM'ye seslendi! "Artık kelimeleri, eyleme dökme zamanı"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM Genel Kurulu’nda ilk kez düzenlenen Uluslararası Göç Gözden Geçirme Forumu'nda açıklamalarda bulundu. Burada Çavuşoğlu, ekonomik çöküş ile terör eylemlerinin artmasıyla birlikte yeni göç dalgalarının tetikleneceğini belirterek “Artık kelimeleri eyleme dökme zamanı” sözleriyle BM Genel Kurulu’na seslendi. 

DÜNYA 20.05.2022, 09:48 20.05.2022, 17:41
Çavuşoğlu BM'ye seslendi! "Artık kelimeleri, eyleme dökme zamanı"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM Genel Kurulu’nun ABD’nin New York kentinde düzenlenen Uluslararası Göç Gözden Geçirme Forumu’na katıldı.

“Göç küresel bir sorun”

Forumda bazı açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, göçün küresel bir problem olduğuna vurgu yaparak, sürdürülebilir ve küresel bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu belirtti. 

BM Küresel İlkeler Sözleşmesinin kabul edilmesinin göçle ilgili tarihi bir adım olarak değerlendiren Çavuşoğlu, "Aslında şu anda kelimeleri eyleme dökme zamanı. İnsan kaçakçılığı, göçmenler, yabancı düşmanlığı ve ayrımcılığın mağdurları oluyorlar. İşte bu kapsamda, ayrımcılığa karşı bütün adımları desteklemeli ve ön plana çıkarmalıyız" sözlerini kullandı.

“Yunanistan, Ege’de birçok can kaybına neden oluyor”

Ege Denizi’nde Yunanistan’ın, göçmenleri geri itmesinin pek çok can kaybına yol açtığına dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, “Bütün bu çalışmalara aynı zamanda Frontex’in bir katkı sağlamasını görmek oldukça üzücü. Bunu hiçbir şey gerekçelendiremez” sözlerini kullandı.

2014 yılından beri Türkiye’nin, dünyanın en büyük göçmen nüfusunu ağırladığını belirten Çavuşoğlu, “Ukrayna’daki çatışmanın ortaya çıkması sebebiyle özellikle ilave 125 bin sığınmacıya daha ev sahipliği yapıyoruz. Oldukça aktif bir şekilde bu kapsamda insan refahını koruyabilmek amacıyla bütün adımları atıyoruz” açıklamasını yaptı.

“Terör örgütüyle mücadeleye devam”

Küresel ilkeler çerçevesinde Türkiye’nin uyguladığı göç politikaları ile onurlu ve gönüllü bir geri dönüşü desteklediğini belirten Çavuşoğlu, “Bu kapsamda, geri dönemeyecek olanların desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bütün hepsinden de önemlisi göçün aslında kök sebeplerine dikkat çekebilmeliyiz. Acil insani destekleri artırmalıyız. Mesela; Suriye’deki savaş bu konuda karşılaştığımız en önemli engellerdendi. 500 bini aşkın kişi, terör örgütlerinden arındırılmış bölgelere dönüş yaptı. PKK/YPG ile mücadeleye devam edeceğiz. Bu bölgelere sivillerin geri dönüşüne engel olan terör örgütleri ile mücadeleye devam edeceğiz. Bu alanda daha çok sayıda gönüllü geri dönüşü için koruma bölgelerini genişleteceğiz” açıklamasını yaptı.

“Gönüllü ve güvenli olarak 1 milyon Suriyeli geri gidecek”

Göçmenlerin gönüllü dönüşünü sağlamak hedefiyle Türkiye’nin, 57 binden fazla konutu Suriye’de inşa ettiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, “Şu an 57 bini aşkın konut inşa ettik. Bu senenin sonuna kadar bu sayıyı 100 bine çıkaracağız. Bu kapsamda geliştirdiğimiz plan gönüllü ve güvenli bir şekilde 1 milyon Suriyelinin geri dönmesini sağlayacak. Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak ile beraber komşu ülkeler inisiyatifi aşamasını başlattık. Suriyelilerin dönüşünü destekliyoruz” sözlerini kullandı.

“Terörizm ve ekonomik çöküş, yeni göç dalgasını getirecek”

Afganistan’daki duruma da temas eden Bakan Çavuşoğlu, “Terörizmin artışı ve ekonomik çöküş yeni bir göç dalgasını da tetikleyecek” sözlerini kullandı.

Göçün küresel bir problem olduğunu tekrarlayan Çavuşoğlu, “Bu kapsamda aktif bir uluslararası iş birliğine şu an ihtiyacımız bulunuyor. Türkiye’de bu kapsamda, üzerine düşeni yerine getirmeyi sürdürecektir. Uluslararası toplumun üyeleri, ümit ediyorum ki bu görevi üstlenirler” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)