“Arakan Müslümanlarını kaderlerine terk etmeyeceğiz”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Bangladeşli yetkililer ile çevrim içi görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ana maddesi, Arakan (Rohingya) Müslümanlarının durumları idi. Çavuşoğlu, Rohinga Müslümanlarını kaderlerine terk etmeyeceğiz.” sözü verdi. 

DÜNYA 23.09.2021, 08:56 23.09.2021, 13:26
“Arakan Müslümanlarını kaderlerine terk etmeyeceğiz”

Birleşmiş Milletler 76’ncı Genel Kurulu Görüşmeleri kapsamında Bangladeş ile çevrim içi toplantı düzenleyen Çavuşoğlu’nun gündeminde Rohinga (Arakan) Müslümanları vardı. Bölgedeki Müslümanların son durumları ve kendileri için yapılabilecekler hakkında görüşen iki ülkenin temsilcilerinden Çavuşoğlu, toplantı sonrasında sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.  



“Rohingaları kaderine terk etmeyeceğiz” 

Çavuşoğlu, “Rohingaların gönüllü, onurlu, sürdürülebilir ve güvenli şekilde ülkelerine dönmeleri için çalışmalar yapılmalı. Rohinga Müslümanlarını kaderlerine asla terk etmeyeceğiz.” sözünü verdi. 



Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik uygulanıyor 

Birleşmiş Milletler’e göre 25 Ağustos 2017’den bu yana Arakan’dan kaçıp Bangladeş’e sığınan Müslüman mültecilerin sayısı 700 bini geçti. Kamplarda kalan mültecilerin yarısını çocuklar oluşturuyor. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları uydu görüntüleriyle Arakan’da yüzlerce köyün yok edildiğini doğruladı. 



Myanmar ve Bangladeş ile anlaşma imzalanmalı 

Arakanlı Müslümanların topraklarına dönmeleri için Bangladeş ve Myanmar hükümetleri arasında bir anlaşma imzalandıysa da yerlerinden edilen kişilerin durumlarını belgelemeleri mümkün olmadığından bu anlaşma işlevsiz kaldı. Birleşmiş Milletler ve uluslararası insan hakları örgütleri ile STK’lar, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” ve “soykırım” olarak tanıdı. Uluslararası medya kuruluşları ise Arakan eyaletine girişi kısıtlayan Myanmar hükümetinin bugüne kadar Arakanlı Müslümanların dönüşleri hakkında sözler verdiğini fakat bunların hiçbirini yerine getirmediğini belirtti. 

Yorumlar (0)