Carter: Bu toprak gasbı demek!

Eski ABD Başkanı Jimmy Carter, İsrail'in ilhak girişimini "toprak gasbı" olarak değerlendirdi.

DÜNYA 02.07.2020, 16:41
Carter: Bu toprak gasbı demek!

Eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Jimmy Carter, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yönetiminin Batı Şeria'nın bazı bölgelerini ilhak etme girişimi ile ilgili olarak "İsrail’in ilhak girişimi, yasa dışı toprak gasbı anlamına gelir!” ifadelerini kullandı.

"The Hill" internet sitesinde yer alan haberde, eski ABD Başkanı Jimmy Carter’ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 1 Temmuz'dan itibaren ilan etmeyi duyurduğu fakat ertelediği ilhak girişimiyle ilgili açıklama yaptı.

Yazılı açıklama yapan eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Jimmy Carter, “İsrail’in planladığı ilhak, Filistin topraklarının yasa dışı gasbı anlamına gelmektedir.” ifadelerini kullandı.

İsrail'in Batı Şeria'nın yüzde 30'unu ilhak etme planının, İşgal Altındaki Toprakların uluslararası anlaşmalarla belirlenen mevcut statüsüne aykırı olduğunu da hatırlatan Jimmy Carter, aynı zamanda ilhak planının güç yoluyla toprak edinmeyi yasaklayan uluslararası hukuku ihlal anlamına da geleceğini vurguladı.

“İsrail'in on yıllardır Batı Şeria'da yasa dışı Yahudi yerleşimleri kurma politikası, İsrail'in birlikte var olacağı bağımsız bir Filistin devleti fikrini tehlikeye atmaktadır” diyen eski ABD Başkanı Jimmy Carter, resmî ilhakın, üzerinde uluslararası uzlaşma olan iki devletli çözüm umudunu da bitireceğini belirtti.

Eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Jimmy Carter, ilhakın aynı zamanda Oslo ve Camp David Antlaşmalarını da ihlal anlamına geleceğini, İsrail'in Mısır ve Ürdün ile yaptığı barış anlaşmalarını tehlikeye atacağını kaydetti.

1977-1981 yılları arasında ABD Başkanı olan Jimmy Carter, 1979 yılında İsrail ile Mısır arasında imzalanan barış anlaşmasında ara bulucu rolünü üstlenen liderdi.

Yorumlar (0)