Canlı yayında istifa planını açıkladı

İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, katıldığı canlı yayında eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın başbakan olması halinde istifa edeceğini bildirdi.

DÜNYA 21.07.2019, 16:50 21.07.2019, 16:54
Canlı yayında istifa planını açıkladı

İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, BBC’de konuk olduğu canlı yayında, Muhafazakar Parti'deki liderlik yarışının güçlü favorisi Boris Johnson’ın başbakan olması halinde istifa edeceğini bildirdi. 

Aynı şekilde Adalet Bakanı David Gauke de Sunday Times gazetesi için kaleme aldığı yazıda, Johnson'ın başbakanlığa gelmesi durumunda istifasını vereceğini açıkladı.

Her iki isim de istifa gerekçesi olarak Johnson’ın ülkeyi Avrupa Birliği’nden (AB) anlaşmasız ayırma kararlılığını gösterdi. İstifa zamanı olarak da başbakanlık için devir teslimin beklendiği çarşamba gününe işaret ettiler.

Boris Johnson'ın başbakanlığa gelmesi durumunda başta liderlik yarışındaki rakibi Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt olmak üzere bazı bakanların istifa edeceği tahmin ediliyor. 

İstifası beklenen isimler arasında Avrupa ve Amerika’dan Sorumlu Bakan Alan Duncan ile Gazilerden Sorumlu Devlet Bakanı Tobias Elwood da bulunuyor. 

Brexit krizi

İngiltere, 23 Haziran 2016 tarihinde gerçekleştirilen referandumda yüzde 48’e karşı 52 ile Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı almıştı. Fakat Başbakan Theresa May’in AB ile vardığı Brexit anlaşması, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasında 3 kez reddedilmişti. Bunun üzerine 29 Mart’ta gerçekleşmesi gereken Brexit 31 Ekim’e ertelenmişti.

May, parti içinden gelen baskılar karşısında partisinin liderliğinden 7 Haziran günü istifa etmişti.

Parti liderliği için başlayan mücadelede son ikiye kalan Boris Johnson ve Jeremy Hunt, parti üyelerinin posta yoluyla oy kullandığı seçime girmişti. Yaklaşık bir aydır süren oylamanın sonucu 23 Temmuz günü duyurulacak.

Muhafazakar Partinin yeni lideri başbakanlık görevini de 24 Temmuz’da Theresa May’den devralacak.

Yarışın favorisi olarak görülen Johnson, Brexit politikasındaki anlaşmazlıklar sebebiyle May'in kabinesindeki dışişleri bakanlığı görevini geçen yıl istifa ederek bırakmıştı.

Johnson, ülkeyi anlaşmalı veya anlaşmasız olarak 31 Ekim’de AB üyeliğinden çıkarmayı hedefliyor. Hunt ise bu konuda parlamentonun sesine kulak verebileceğine işaret ediyor.

İngiliz parlamentosu son anda çıkardığı bir yasa ile 29 Mart’ta ülkenin AB’den anlaşmasız bir şekilde ayrılmasının önüne geçmişti.

Yorumlar (0)