Çanlar Trump için çalıyor

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Başkan Donald Trump aleyhinde resmî bir "azîl" soruşturması başlatıldığını söyledi.

DÜNYA 25.09.2019, 13:09 25.09.2019, 14:32
Çanlar Trump için çalıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile Temmuz ayında yaptığı telefon görüşmelerinde 2020'de yapılacak başkanlık seçimlerinde elini güçlendirmek için Demokrat Partili muhtemel rakibi Joe Biden’ın oğlunun araştırılmasını istediği iddia edilmişti. Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi bu iddialar ve parti içerisindeki yoğun istişarelerden sonra kameralar karşısına geçti.

Temsilciler Meclisi Başkanı, Trump hakkında resmî azîl soruşturmasının başlatılacağını açıkladı. Soruşturma, Trump'ın başkanlık yetkilerini suistimal edip etmediğine ve yabancı bir devletten (Ukrayna) en büyük rakibi Joe Biden'ı devirebilmek için iddia edildiği gibi yardım isteyip istemediğine odaklanacak. Nancy Pelosi yaptığı açıklamada, bu tarz eylemlerin "görevlinin yeminine ihanet" olacağını ve "hiç kimsenin yasaların üzerinde olmadığını" söyledi. "Bizim görevimiz kurulan cumhuriyeti korumak" diyen Nancy Pelosi, Trump'ın attığı adımların ABD'nin ulusal güvenlik çıkarına ihanet olduğunu söyledi. Pelosi "Başkan hesap vermeli, hiç kimse hukukun üstünde değildir." ifadelerini kullandı.

"Görüşmenin dökümünü bile görmediniz"

Başkan Donald Trump ise Pelosi'nin açıklamalarına Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantıları için bulunduğu New York'ta Twitter'dan tepki gösterdi. Trump, "BM’de bunca iş yaptığımız ve başarı kazandığımız bu denli önemli bir günü Demokratlar kasıtlı olarak Cadı Avı saçmalığı son dakikasıyla mahvetmek zorundaydı(!). Ülkemiz için çok kötü!" mesajını paylaştı.

Trump, Ukrayna Cumhurbaşkanı ile 25 Temmuz'da yaptığı telefon görüşmesinin kayıtlarının yayınlanması için onay verdiğini açıklamış, telefon görüşmesi için “Son derece dostane ve uygunsuz bir şey içermediğini göreceksiniz.” demişti.

Trump telefon görüşmesinin dökümü açıklanmadan böyle bir adım atılmasını eleştirerek Twitter'dan "Daha görüşmenin dökümünü bile görmediler. Tam anlamıyla bir Cadı Avı!" mesajını paylaştı.

ABD istihbaratından bir muhbir, Temmuz ayındaki bir telefon görüşmesinde Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı’ndan Joe Biden’ın oğlunun Ukraynalı enerji şirketiyle olan bağının ve bir nevi yolsuzluklarının araştırılmasını istediği iddialarında bulunmuştu.

Trump, telefon görüşmesinde Biden konusunun gündeme geldiğini kabul etmiş ancak görüşmede Ukrayna liderine baskı yaptığını ya da Biden’a zarar verecek bir soruşturma başlatmasını sağlamaya çalışmadığını söylemişti. Trump’ın avukatı Rudolf Giuliani de, Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın iş ilişkilerini soruşturan Ukraynalı savcının görevden alınması için nüfuzunu uygunsuz şekilde kullandığını iddia etmişti.

Azîl süreci nasıl işliyor?

ABD Anayasası, Kongre'ye başkanın üç kategoriye ayrılmış suçlardan en az birinin işlendiğine kanaat getirilmesi durumunda görevden azledilmesi imkânını tanıyor. Bu suçlar, ABD'nin düşmanı olarak tanımlanmış bir ülkeye yardım durumunda "ihanet", siyasi yarar sağlamak adına maddi yardımlar verilmesini içeren "rüşvet" ve kanun tarafından tanımlanmış kesin bir çerçevesi olmayan "ağır ve vahim suç" işlemek ya da "başka kötü davranışta" bulunmak olarak kategorize ediliyor.

Anayasa hukuku uzmanları, son kategoriye dâhil eylemlerin havada kaldığını söylüyor. Ancak uzmanlara göre, bu kategorideki eylemlerde kamuoyunun genelini doğrudan etkileyen ağır bir suçun işlenmesi ya da başkana duyulan güvenin ciddi şekilde kırılması özellikleri aranıyor. 

ABD tarihinde bugüne kadar, Bill Clinton, Andrew Johnson, Richard Nixon ve George W. Bush olmak üzere dört başkan hakkında Kongre'de görevden azîl süreci (impeachment) başlatıldı ancak ABD Senatosu tarafından görevden alınan bir başkan olmadı. Richard Nixon görevinden kendisi istifa ederken George W. Bush hakkındaki çözüm kararı sadece komiteye gönderildi, başka bir işlem yapılmadı.

Yorumlar (0)