Cammu Keşmir'de çatışmalar başladı

Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde, güvenlik güçleriyle direnişçiler arasında çatışma çıktı. Çıkan çatışmada 3 kişi yaşamını yitirdi.

DÜNYA 06.02.2020, 08:18
Cammu Keşmir'de çatışmalar başladı

Hint basınında yer alan haberlere göre, Srinagar'a yakın Shalteng bölgesinde devriye gezen güvenlik kuvvetleri ile motosikletli 3 kişi arasında çatışma yaşandı.

Yetkililer, çıkan çatışmada iki direnişçi ve bir güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini, motosikletli 3 direnişçiden birinin ise sağ yakalandığını belirtti.

Cammu Keşmir sorunu

Cammu Keşmir, 1947'de İngiltere'den bağımsızlığın kazandı. 1947 tarihinden itibaren Cammu Keşmir, kendi yasalarını çıkarabilen ayrıcalıklı konumda bulunuyordu. Bu özel statü, yabancıların bölgeye yerleşmesine ve mülk edinmesine izin vermeyen vatandaşlık yasasını da içeriyordu. Fakat Hindistan, anayasanın yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan 370'inci maddesini 5 Ağustos 2019 tarihinde iptal ederek bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırdı ve Cammu Keşmir'i ikiye böldü. Cammu Keşmir eyaleti, 31 Ekim 2019 tarihinde resmî olarak merkeze bağlı Cammu Keşmir ve Ladakh "Birlik Toprağı" statüsünde iki bölgeye ayrıldı.

Kararın ardından Hint güvenlik güçleri, Cammu Keşmir'de asayiş operasyonlarını ve halk üzerindeki baskıları artırmıştı. Sokağa çıkma yasağının yanı sıra internet, telefon ve ulaşım kısıtlamaları getirilmiş ve bölgedeki yerel partilerin yöneticileri ve üyeleri gözaltına alınmıştı. Hindistan'ın bu hamlesi, Pakistan'ın büyük tepkisini çekmiş ve iki ülka arasındaki gerilim zirveye tırmanmıştı.

Yorumlar (0)