Camiye saldırarak 6 kişiyi katletmişti... Cezası indirildi!

Kanada'nın Quebec City şehrinde bulunan bir camiye saldıran ve 6 kişinin ölümüne neden olan Alexandre Bissonnette'nin cezasına 15 yıl indirim yapıldı.

DÜNYA 27.11.2020, 08:27 27.11.2020, 17:14
Camiye saldırarak 6 kişiyi katletmişti... Cezası indirildi!

Olay, Kanada'nın Quebec City şehrinde 2017 senesinde meydana gelmişti.

Alexandre Bissonnette, Quebec City Camisi'ne otomatik silahlar ile saldırı düzenlemişti. Söz konusu katil, 6 kişinin hayatını kaybetmesine, 6 kişinin de yaralanmasına neden olmuştu. 

Alexandre Bissonnette'ye, Kanada'nın en kanlı ibadethane katliamı olarak kayıtlara geçen saldırı sonucu 40 sene boyunca koşullu tahliye olmadan ömür boyu hapis cezası verilmişti. 

Quebec Temyiz Mahkemesi, Alexandre Bissonnette hakkında verilen kararın anayasaya aykırı olduğunu bildirdi. 

Söz konusu mahkeme, Alexandre Bissonnette'nin, 25 sene cezaevinde kalmasının ardından koşullu tahliye için müracaat edebileceğini kaydetti.

Quebec Temyiz Mahkemesi, haklar ve özgürlükler koşuluna aykırı davranıldığını ve kanunun 40 senelik bir süreye müsaade edecek biçimde oluşturulurken yanlış yapıldığına yönelik karar aldı. Böylece Alexandre Bissonnette'ye verilen cezanın, kanunun 2011 senesinden önceki biçimiyle hayata geçirilmesi gerektiğine hükmedildi. Yani Alexandre Bissonnette'nin, 25 sene hapis yatmasının ardından koşullu tahliye için başvurabileceği ifade edildi. 

2011 senesinde Kanada Ceza Kanunu'nda değişikliğe gidilmişti. Söz konusu değişiklik ile birden fazla kişiyi katledenlere 25 senelik bloklar halinde farklı farklı hapis cezası verilebiliyordu.

Alexandre Bissonnette, 2018 yılının Mart ayında görülen duruşmada altı tane cinayete teşebbüs ve altına tane birinci cinayet suçlarını onaylamıştı. 

Quebec City Camisi'ne otomatik silahlar ile düzenlenen saldırıda 41 yaşındaki Abdelkrim Hassane, 44 yaşındaki Aboubaker Thabti, 39 yaşındaki İbrahim Barry, 42 yaşındaki Mamadou Tanou Barry, 60 yaşındaki Khaled Belkacemi, 57 yaşındaki Azzeddine Soufiane yaşamını yitirmişti. 

Mağdurların avukatlarının ilerleyen süreçte karara itiraz edeceği, böylece davanın seyrinin bu doğrultuda biçimleneceği tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)