California’da büyük panik: Toplu ölümler başladı

California kıyılarına vuran binlerce ölü balık, görenleri şaşkına çevirdi. Bölgede geniş çaplı inceleme başlatılırken, toplu ölümlerin sudaki oksijeni tüketerek zehir salgılayan yosunlar sebebiyle yaşandığı tespit edildi. 

DÜNYA 31.08.2022, 10:11 31.08.2022, 17:38
California’da büyük panik: Toplu ölümler başladı

Amerika Birleşik Devletleri’nin batı kesiminde yer alan California eyaleti, bir süredir toplu balık ölümleri ile gündeme geliyor. Bugüne kadar zehirlenmiş vaziyette kıyılara vuran binlerce ölü balık bulundu. Yaşanan acı olay, bölge halkında tedirginliğe sebep oldu. Özellikle San Francisco Bay isimli körfez bölgesinde denizin aşırı kirlendiği ve bu noktada oksijen seviyesinin oldukça düştüğü belirlendi. Körfez bölgesindeki toplu balık ölümleri, ekiplerin de kırmızı alarma geçmesine sebep oldu. 

“Deniz canlıları için büyük bir tehlike anlamına geliyor”

Çevreci bir internet sitesi olan San Francisco Baykeeper tarafından konuyla ilgili yayımlanan makalede, “Yaz aylarının başından itibaren görülen bu yosunlaşma tehdidi her geçen gün daha da büyüdü. Bugün Orta, Kuzey ve Güney San Francisco Körfezi’ndeki kıyı şeritleri büyük bir tehdit altında bulunuyor. Bu yosunlar sudaki oksijeni emerek, onun yerine zehir salgılıyor. Şu ana kadar bu sebeple binlerce balık ölerek kıyılara vurdu. Bu durum insanlara doğrudan bir risk oluşturmasa da deniz canlıları için büyük bir tehlike anlamına geliyor” ifadelerine yer verildi. 

“Körfeze arıtılmış kanalizasyon salınımı var”

Öte yandan eyalet birimlerinden de vatandaşlara çeşitli uyarılar geldi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan yetkililer, “Zehirli yosunların bulunduğu bölgelerde yakalanan hiçbir balığı ve özellikle kabuklu deniz ürünlerini tüketmeyin” çağrısı yaptılar. Baykeeper Direktörü Sejal Choksi-Chugh ise yosunların neden çoğalmış olabileceğine açıklık getirerek, “40 kanalizasyon arıtma tesisinden çıkan arıtılmış kanalizasyon salınımı körfeze geliyor. Bunun yanı sıra 5 tane kirli petrol rafinerisinden de gelen atıklar var. Bu durum, denizdeki yosunların hızla çoğalmasını tetikledi. Bölgede şu an buna müsait bir ortam var” şeklinde konuştu. 

“Umarız yetkililer en kısa süre içerisinde bu acı tabloya bir çözüm bulabilir”

San Francisco’da görülen bu durumun bir benzeri de California eyaletine bağlı Oakland bölgesinde görüldü. “Tarihi vahşi yaşam yuvası” olarak da bilinen Merrit Gölü’nde, San Francisco Körfezi’ndeki duruma benzer şekilde toplu balık ölümleri görüldüğü bildirildi. Bölgede yaşayan ve toplu balık ölümlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Jeff Taylor, “Maalesef dünya genelinde bir su krizi yaşanıyor. Bu süreç yaşanırken, yosunlar sebebiyle bir sürü balığın toplu halde ölmesi çok üzücü bir durum. Etrafta uçan kuşlar bile ortaya çıkan manzaraya şaşırmış vaziyette. Umarız yetkililer en kısa süre içerisinde bu acı tabloya bir çözüm bulabilir” ifadelerini kullandı. 

Nefes almakta zorlanan balıklar kafalarını su yüzeyine çıkardı

Her gün birçok turisti ağırlayan Merrit Gölü, bu kez doğasıyla değil, toplu balık ölümleri ile sosyal medyada dikkat çekti. Bölgeyi ziyaret eden birçok turisti, bölgede kıyıya vuran ölü balıkların fotoğraf ve videolarını bol bol çekerek sosyal medya hesaplarından yayımladı. Bazı görüntülerde, zehirli suda nefes almakta zorlanan balıkların toplu halde kafalarını su yüzeyinde tutarak nefes almaya çalıştıkları görüldü.

Yorumlar (0)