California yanıyor!

California, 8 Kasım 2018'deki Camp yangınından sonra tarihinin en büyük yangınıyla karşı karşıya kaldı.

DÜNYA 22.08.2020, 11:11
California yanıyor!

Amerika Birleşik Devletleri'nde sıcak hava dalgasının etkisi altında kalan California eyaleti, düşen yıldırımlarla alevlenen yangınların boyutu sebebiyle, eyalet tarihinin en büyük yangınlarından biriyle karşı karşıya kaldı.

Çoğu kuzey kesimlerinde olmak üzere California eyaleti genelinde irili ufaklı 560 yangın hâlâ sürüyor.

Eyalet yetkilileri, bazı yangınların boyutunun 1 gün içinde iki katının üzerine çıktığını, alevlerin yoğun ağaçlık ve çalılık alanlarda etkili olması nedeniyle on binlerce evin tehdit altında bulunduğunu bildirdi.

Yangınlar sebebiyle California eyaletinde en az 100 bin kişinin tahliye edilmesi emri çıktı.

San Francisco kentinin doğu, kuzey ve güney kesimlerinde etkili olan üç ayrı grup yangınında, 2566 kilometrekarelik alan kül olurken, 500'den fazla bina tamamen kullanılamaz duruma geldi.

California eyaleti genelinde kontrol altına alınamayan yangınlara karşı şu an 12.000'den fazla itfaiyeci mücadele ediyor.

5 kişi can verdi

California eyaleti yetkilileri, eyaletin orta kesimi ile Solano ve Napa ilçelerinde süren yangınlarda, yangın söndürme çalışmaları sırasında düşen helikopterin pilotu ile 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 kişinin kayıp olduğunu, 33 sivil ve itfaiyecinin ise alev ve dumanlar sebebiyle yaralandığını açıklamıştı.

Yangınlar dolayısıyla sadece San Francisco'nun güneyinde 48.000 kişi için "tahliye emri" çıkarılmıştı.

Önceki gün açıklama yapan California Valisi Gavin Newsom, yangınlara "olağanüstü" hava sıcaklığının ve yıldırımların yol açtığını belirterek, 72 saat içinde en az 11.000 yıldırım düştüğü bilgisini paylaşmıştı.

Camp yangını nedir?

8 Kasım 2018 tarihinde California eyaletinde başlayan ve "Camp yangını" ismi verilen orman yangını, 16,5 milyar dolar zarara sebep olmuş ve dünya genelinde o yılın maliyeti en yüksek tabii afeti olmuştu.

Orman yangını California eyaletinin kuzeyindeki Paradise kasabasında başlamış ve 14 bini aşkın ev, 500'ün üzerinde iş yeri, 4300'ten fazla bina kül olmuş, yangında 80'den fazla insan hayatını kaybetmişti.

Toplam 620 kilometrekarelik alanı etkileyen orman yangını, California tarihine "en büyük ve en çok can kaybının olduğu orman yangını" olarak geçmişti.

Yorumlar (0)