California Üniversitesi’nden yeni araştırma: Evden çalışmak yaratıcılığı köreltiyor 

Microsoft’un ABD’deki 61 bin çalışanı üzerinde yaptığı araştırmanın sonuçları yayınlandı. Elde edilen verilere göre evden çalışmak yaratıcılığı köreltirken ekip çalışması ve iletişim becerilerini de azaltıyor. 

DÜNYA 10.09.2021, 17:33 11.09.2021, 17:07
California Üniversitesi’nden yeni araştırma: Evden çalışmak yaratıcılığı köreltiyor 

ABD’li teknoloji devi Microsoft’un 61 bin çalışanı üzerinde Aralık 2019-Haziran 2020 tarihleri arasında yapılan araştırmada evden çalışmak ve bunun getirileri belirlendi. Departmanlar arasındaki iletişimsizliğin şirket çalışanlarının verimliliğini ve yenilikçiliği olumsuz etkilediği görülen çalışma, oldukça farklı sonuçları öne sürdü. 



İş birliği ve iletişim yüzde 25 azaldı 

Şirket çalışanlarının pandemi öncesi döneme kıyasla farklı departmanlarda çalışanlarda iletişimlerinin ve iş birliklerinin yüzde 25 oranında azaldığı saptandı. Buna karşın çalışanların, kendi departmanlarındaki kişilerde iletişimlerinin güçlendiği belirtildi. 

California Üniversitesi’nden David Holtz tarafından yürütülen araştırmada hem pandemi öncesi hem de pandemi dönemi ele alındı. E-mailler, aramalar, kısa mesajlar, çalışma saatleri ve toplantılar değerlendirildi. Ayrıca çalışanların şirketteki görevleri, çalışma süreleri, pozisyonları ve iş bölümleri de anahtar konular arasında yer aldı. 

Uzaktan çalışmanın etkilerini ölçmenin normalde zor olduğunu belirten Holtz, bu zorluğun, pandemiyle birlikte herkesin evden çalışması sebebiyle değiştiğini aktardı. “Bu durum, evden çalışmanın zorunluluğu, bilişim sektöründe çalışanların birbirleriyle nasıl iletişime geçtiklerini ve ne derece iş birliği yaptıklarını yakından izlemek adına mükemmel bir fırsat oluştu.” ifadelerini kullanan Holtz’un araştırmasına göre uzaktan çalışma sisteminde kısa mesaj ve e-mail gönderimi arttı ve haftalık ortalama çalışma saatleri uzadı. 



Görüntülü ve sesli görüşme yerine yazılı iletişim  

Araştırmaya göre çalışanlar kendi aralarında iletişim kurarken sesli ya da görüntülü görüşme yapmaktan kaçındılar ve bunun yerine e-mail ya da kısa mesaj göndermeyi tercih ettiler. Çalışanların, pandemi döneminde uzaktan çalışmanın zararlarını açık şekilde belirtmesi ise dikkat çekti. Örneğin evde çocuğu olan ya da bakıma muhtaç biriyle yaşayan çalışanların anksiyete ve stres ile daha fazla baş ettiği bildirildi.  



“Zaman kaybı” olan toplantılarda artış yaşandı 

Çalışanların, pandemi öncesinde zaman kaybı olarak gördüklerini belirttikleri toplantılarda evden çalışma ile birlikte yüzde 5 oranında artış yaşandı. 

Tüm bu araştırma sonuçlarının ışığında teknoloji devi Microsoft’un CEO’su Satya Nadella da çalışanların kendilerine uygun çalışma koşullarını belirleyebilecekleri hibrit modeller sunacaklarını açıkladı. Bu yeni çalışma şekliyle ilgili ise Holtz, modelin sağlıklı bir şekilde uygulanabilmesi için aynı ekipte bulunanların ofisten ya da evden çalışan diye ayrılmaksızın iş akışlarının yeniden düzenlenmesi gerektiği belirtildi. 

Yorumlar (0)