California'da "atmosferik nehir" dalgası: 2 kişi öldü, 10 bin kişi tahliye edildi

ABD'nin batısındaki California eyaletinde etkisini gösteren şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle 2 kişi yaşamını yitirdi. 10 bin kişinin bölgeden tahliye edilmesine neden olan "atmosferik nehir" adı verilen hava dalgasının, son 3 aydır bölgede yıkıma yol açtığı kaydedildi. California Valisi Newsom "acil durum" ilan ederek federal yardım talep etti. Başkan Biden, talebe onay verdi.

DÜNYA 11.03.2023, 10:32 12.03.2023, 11:23 Hakan Öksüz
California'da "atmosferik nehir" dalgası: 2 kişi öldü, 10 bin kişi tahliye edildi

ABD'nin Büyük Okyanus'a komşu eyaleti olan California, zaman zaman şiddetli fırtınaların etkisine giriyor. Eyaletin batı ve orta bölgelerinde dün başlayan kuvvetli sağanak yağışlar, fırtınanın da etkisiyle gücünü artırdı. 

California Acil Durum Hizmetleri Ofisi Direktörü Nancy Ward, 2 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan fırtına nedeniyle eyaletteki 10 bin civarında kişinin bölgeden tahliye edildiğini kaydetti. 

"Atmosferik nehir", fırtınaları beraberinde getirdi

Yaklaşık 25 milyon kişinin sel tehdidiyle yüzleştiğini bildiren Ulusal Meteoroloji Servisi, bölgede yaşayan vatandaşları uyardı. Hava durumu sitesi olan poweroutage.us ise en az 25 bin hane ile iş yerinde elektriğin kesildiğini bildirdi. 

"Atmosferik nehir" denilen hava dalgasından dolayı son 3 aydır peş peşe yaşanan kar fırtınaları ve aşırı yağışlar sebebiyle eyaletin alçak kesimlerinde sellerin  etkili olduğu kaydedildi.

Biden'dan "acil durum" ilanına onay

Kar fırtınasının ardından Sierra Nevada'da kar kalınlığı 2,5 metreye ulaştı. Şiddetli yağışların ardından yaşanan seller, sahil kasabası Santa Cruz'u etkisi altına aldı. Birçok yol kullanılamaz duruma geldi. California Valisi Newsom, önceki gün "acil durum" ilanında bulundu. Talep edilen federal yardımlar, Başkan Joe Biden'ın onayından geçti.

Wisconsin'de 110 bin hane ve iş yeri elektriksiz kaldı

Kar fırtınasının etkisi gösterdiği Wisconsin'de 110 bin civarında hane ve iş yeri elektriksiz kaldı. Atmosferik nehir hava olayının neden olduğu fırtınanın, hafta sonu boyunca California'da etkisini sürdürmesi bekleniyor. Aralık ayından bu yana yaşanan şiddetli fırtınalar nedeniyle sadece California'da 18 kişi yaşamını yitirdi.

Yorumlar (0)