Buzulların erimesiyle harekete geçtiler: Milyarderler altın avında!

Grönland'ı kaplayan buz tabakasının erimesi dünyanın en zengin iş insanlarını harekete geçirdi. Aralarında Bill Gates, Michael Bloomberg ve Jeff Bezos gibi isimlerin de yer aldığı bir grup multi milyarder, yeşil enerji geçişini kuvvetlendirebilecek kritik madenleri bulmak amacıyla buzulların eridiği uçsuz bucaksız bölgelere yatırım yapmaya başladı.

DÜNYA 09.08.2022, 12:48
Buzulların erimesiyle harekete geçtiler: Milyarderler altın avında!

Aralarında Michael Bloomberg, Jeff Bezos ve Bill Gates'in de olduğu bir grup multi milyarder, yüzeyindeki buzulların eridiği Grönland'ın Nuussuaq Yarımadası ve Disko Adası’ndaki tepe ve vadilere milyarlarca dolar değerinde yatırım yapıyor.

Ünlü isimler yatırımlara başladı

Dünyanın en zengin isimleri, buzulların erimeye başladığı bölgelerde milyonlarca elektrikli araca güç verecek kadar kritik madenler bulmak için Kaliforniya merkezli "Bluejay Mining" ve "Kobold Metals” adlı maden şirketlerine fon sağlıyor.

Ünlü iş insanlarının finanse etmiş olduğu maden şirketleri, buzların eridiği alanlarda elektrikli araçlarda kullanılmış olan metalleri aramaya başladı.

“Dünyanın en önemli kobalt ve nikel yatağı”

Elektrikli dönüşümle yıldızı parlayan nikel, bakır, paladyum, platin ve kobalt madenlerini bulmak üzere çalışmalar yapan Kobold Metals'in CEO'su Kurt House, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, milyarder kulübünün firmaya finansal destek sağladığını doğrularken, bölgenin dünyadaki en büyük birinci veya ikinci en büyük kobalt ve nikel yatağına sahip olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Blujay ve Kobold’un gömülü hazineyi aradığı alanda 30 jeolog, aşçı, jeofizikçi, mekanikçi ve pilot görev yapıyor.

Ekipler, yer altının elektromanyetik alanını ölçmek ve kaya katmanlarını haritalamak amacıyla toprak örnekleri, vericili helikopterler ve uçan insansız hava araçları alıyor. Gelecek senenin yaz dönemine kadar erken bir dönemde tam olarak nerede sondaj yapılacağını tespit etmek ve verileri analiz etmek için yapay zeka tercih ediyorlar.

Bluejay Madencilik CEO'su Bo Moller Stensgaard, "Grönland'da meydana gelen iklim değişikliklerinin etkilerine ve sonuçlarına tanık olmak endişe verici bir durum. Fakat genel olarak iklim değişiklikleri Grönland'da keşif ve madenciliği daha erişilebilir ve kolay hale getirdi." sözlerini kullandı.

"Maden geliştirme potansiyeli olabilir"

İklim değişikliğinin denizde buzsuz kalma sürelerini uzattığını söyleyen Stensgaard, bu sebeple ekiplerin ağır metal ve ekipmanları daha kolay bir şekilde küresel pazara sevk edebildiğini aktardı.

Stensgaard, bu kritik minerallerin iklim krizinin sebep olduğu zorlukların üstesinden gelme konusunda çözüm sağlayacağını dile getirdi.

ABD Arktik Araştırma Komisyonu Başkanı Mike Sfraga, Grönland'da söz konusu maden arama çalışmalarına yönelik, "Bu eğilimler gelecek dönemde de devam ettiği sürece, daha çok arazinin erişilebilir duruma geleceğine şüphe yok ve bu arazilerin bir bölümünün maden geliştirme potansiyeli olabilir." açıklamasını yaptı.

“20-30 yıl içinde buzullar ortadan kalkacak"

Bilim insanları, Grönland'da bulunan buzulların 20-30 yıl içinde potansiyel anlamda ortadan kalkmasını bekliyor. Buzulların erimesiyle birlikte sadece mevsimsel buz örtüsü kalacak.

Grönland'daki buz tabakasının dünyanın en önemli ve en büyük ikinci buz tabakası olduğu ve küresel deniz seviyesinin şimdiden yükselmesinde en önemli katkıyı yapan etken olduğu öne sürülüyor.

Yorumlar (0)