Büyük savaşın çanları çalıyor!

ABD ile Çin arasındaki çekişmeli ticaret savaşı, savaş çanlarını anımsatıyor. Devler ticari krizleriyle eş zamanlı olarak askerî güçlerini de ivmeyle artırıyor.

DÜNYA 03.10.2019, 18:07 03.11.2019, 00:22
Büyük savaşın çanları çalıyor!

ABD ve Çin arasında gerginleşen ticaret savaşının makası daralıyor. Bugün tüm dünya ülkelerini etkileyen ticaret savaşı, ülkelerin bloklaşmasına ve yaptırımlarını ortak uygulamalarına neden oluyor. Gümrük ve dijital yaptırımlarının hızla arttığı bu dönemde ülkelerin askerî harcamaları artıyor.


Aşağıdaki daire tablosu günümüzde ülkelerin askerî harcamalarının ne derece ciddi bir şekilde birbirleriyle yarıştığını gösteriyor. Son üç yılda, askerî harcamasını üç kat artıran Çin, önümüzdeki dört yıl içinde harcamalarını iki kat daha artıracak politika izliyor.

Yukarıdaki grafikten de anlaşılabileceği gibi ABD, askerî harcamalarda kendisini takip eden yedi ülkeden daha fazla harcama yapıyor.


Yukarıdaki grafik, her başkan döneminde savunma sanayine yapılan yatırımları enflasyona ayarlı bir şekilde gösteriyor. Ciddi kayıpların verildiği ve ekonomik krizlere neden olan Irak ve Afganistan Savaşlarının da gösterildiği grafikte son iki yıldaki savunma sanayi yatırımları ciddi bir sıcak savaşın habercisi mi diye analizciye sorgulatıyor.


 
ABD’nin 2017 yılından sonra yaptığı savunma sanayi yatırımı, daha önceki savaş öncesi askerî harcama zıplamalarını anımsatıyor. Üstteki grafikte, küresel gerilimin arttığı ve ABD’nin çeşitli sıcak savaşlara girdiği dönemlerde askerî harcamaların oldukça arttığı görülüyor.


Nükleer kriz çıkar mı?

Amerikan Bilimler Akademisi verilerine göre, soğuk savaş döneminde artış gösteren ABD ve eski komünist blok ülkeleri Çin ve Rusya nükleer silah sayıları ile karşılaştırıldığında iki dev arasında bir düşüş görünüyor. Nükleer güce sahip olan ve bu güçleri takip eden yedi ülkede nispeten çok küçük de olsa bir artış görülüyor.

www.habernediyor.com / Safa Kaçar

Yorumlar (0)